Srandičky - z tisku 2006

 

22.12.2006 - Plzeňský deník (Michal Pipta)

Michalka bude brzy trénovat šipky

Hráč druhé ligy v šipkách Michal Zelený z obce Stvolny na severu Plzeňska už doma učí techniku házení šipek svoji tři a půlletou dceru Adélku. Brzy prý bude zaučovat i druhou dceru Michaelu, kterou mu porodila jeho manželka Šárka 15. prosince pět minut po sedmé ranní v Mulačově nemocnici. Zatím máme v šestičlenném družstvu dvě ženy. Už se těším, až v něm bude ženská převaha, protože Adélku a Michalku naučím tento sport velice brzo, říká ´ ligouš ´ Michal. Na snímku Michaela Zelená, která při porodu vážila 2,90 kg a měřila 47 cm se svojí maminkou Šárkou.

 

30.11.2006 - Hranický deník (pal)

Senioři metali šipky

Hranice - Sportovní a přátelský duch včera vládl v Domově důchodců v Hranicích. Uskutečnil se zde turnaj v šipkách, kterého se zúčastnili senioři z osmi domovů z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Do sportovního klání se zapojili důchodci z Hranic, Šumperku, Radkovy Lhoty, Libiny, Oder, Tovačova, Pavlovic a Vítkova. " Vedle sportu nám šlo především o společné setkání seniorů a vytvoření změny v jejich životním stylu. Mohou si tak popovídat, poznat nové prostředí a najít nové přátele," uvedla Milada Hýžová z Domova důchodců Hranice. Podle ní se turnaj konal už podruhé a jeho tradice bude pokračovat i nadále. Po soustředěných výkonech a sečtení všech bodů se nejlepším družstvem stala dvojice, která zastupovala Domov důchodců v Šumperku. " Mám z toho dvojitou radost, protože dneska zrovna slavím 84. narozeniny. Bylo to proto pro mne nádherné setkání. I staří lidé se chtějí bavit, žít a společně si popřát zdravíčko," sdělila s úsměvem Božena Řeháková ze Šumperku. Mezi jednotlivci pak exceloval Zdeněk Mísař z hranického domova. " Hodně jsem na turnaj trénoval a dneska se mi to povedlo. Je to ale hodně o štěstí. Šipky mě každopádně baví. Byla to skvělá akce, dobře jsme se všichni pobavili," poznamenal Zdeněk Mísař.

 

02.11.2006 - Chomutovský deník (Vladimíra Varmužová)

Babičky a dědové můžou hrát kulečník a šipky

Chomutov - V Domově důchodců a penzionu na Písečné v Chomutově mají klienti zase o něco více možností, jak trávit svůj volný čas. Městský ústav sociálních služeb pro ně v suterénu upravil dvě místnosti.

"Snažíme se celý suterén upravit," říká vedoucí domova Soňa Suchomelová. "Před časem jsme z několika bývalých sklepů upravili šatny pro zaměstnance. Teď to jsou dvě místosti určené pro volnočasové aktivity našich klientů," dodává.

Všechny úpravy dělal domov na vlastní náklady. Bývalé sklepy museli vyklidit, vymalovat, položit koberce a vybavit hracími stoly. Senioři si od včerejška mohou zahrát kulečník, stolní tenis nebo třeba šipky.

"Jsme tu moc spokojeni, dělají pro nás maximum," svěřuje se jedna z klientek penzionu Marie Buryánková.

Poté, co ředitelka Městského ústavu sociálních služeb v Chomutově Alena Tölgová přestřihla pásku, začal ve volnočasovém centru turnaj mezi klienty domova, ústavu sociální péče a dětmi ze ZŠ Heyrovského v Chomutově.

"Chceme našim klientům co nejvíce zpříjemnit život v domově, aby se tady cítili opravdu dobře," uzavírá Soňa Suchomelová, vedoucí zařízení.

 

19.10.2006 - Krkonošský deník (pac)

Papírová šipka letěla 15 metrů

Úpice - Marek Bušínský ze třetí třídy se stal vítězem netradiční školní soutěže o nejdále letící vlašťovku. Souboje s papírovými šipkami se zúčastnilo osmdesát žáků od prvních do pátých tříd. " K vidění byly jednoduché šipky i konstrukčně velmi složité vlašťovky," uvedl ředitel Základní školy Bratří Čapků Martin Zakouřil. Poměrně jednoduchá šipka vítěze dolétla do úctyhodné vzdálenosti 15 metrů.

 

07.09.2006 - Ústecký deník

Šipkový terč a vězeňské oplocení

Sisal je velmi pevné vlákno, které dostalo název podle mexického přístavu. Z tropických oblastí západní polokoule, tudíž i z Mexika, totiž původem pochází (Agave sisalana), ze které se vlákno vyrábí. Rostliny vytvářejí mohutné přízemní růžice dlouhých dužnatých listů. Jejich vrcholky jsou zakončené ostrými ostny, jež jsou pokryté drobným práškem. Ten znepříjemňuje život těm, kteří se o osten poraní. Pokud se ale trn i s vlákny podaří z listu vytrhnout, máme v ruce poměrně pevnou nit i s jehlou. Málokdo také tuší, že při hře šipky se jeho šipka zabodává do sisalových vláken vyčesaných z této rostliny. Přibližně šestnáct milionů vláken je ze svazků nařezáno a slisováno do kruhu, který je přilepen na dřevotřískovou podkladovou desku. Definitivní podoba je terči dána broušením, barvením, připevněním drátěné pavučiny, oddělující jednotlivá pole a přichycením kruhu s čísly, udávajícím bodové hodnoty. U agáve je také zajímavý způsob jejího rozmnožování. Vysoký kmen s květy roste až tři roky. Po oplodnění se na místě květu vyvine malá rostlinka, která se po čase snese na zem, kde zakoření. V Jihoafrické republice, kam byl tento druh agáve dovezen počátkem devatenáctého století, využili rostlinu také jinak. Na jedné vězeňské farmě ji vysadili místo plotu. Bezpečnost? Údajně stoprocentní. Při pohledu na mohutné, pevné a ostré listy agáve je zřejmé, že přelézt takový živý plot je určitě až životu nebezpečné.

 

17.07.2006 - MF (Michal Kašpárek)

Přehodil šipkou přes hřiště, teď jde na viadukt

Dolní Loučky - Na počátku byla hospodská sázka. Attilu Nemešovi kamarádi v restauraci v Dolních Loučkách před necelými dvěma týdny nevěřili, že přehodí obyčejnou šipkou fotbalové hřiště. A když to střízlík o chvíli později bez jakéhokoliv tréninku dokázal a vyhrál soudek piva, ostatní napadlo: proč neudělat show a nepokusit se o rekord?

V sobotu dopoledne tak byly ochozy dolnoloučského fotbalového hřiště nacpané k prasknutí. Stovky diváků „Dolnoloučské šipky“ několikrát sledovaly Nemeše, jak se v rohu trávníku krátce rozbíhá a prudce vymršťuje šipku. Ta po úhlopříčce hřiště doplachtila při nejlepším hodu až k místu pro rohový praporek na druhé straně. Světový rekord 106,97 metru sklidil ovace.

„Zaneseme to do české databáze knihy rekordů,“ potvrdila Lenka Marková z pelhřimovské agentury Dobrý den. Jestli se Nemeš dostane do „Guinnessovky“, to prý bude záležet až na editorech. Podle Markové ještě nikdo před ním do dálky šipkou neházel, necelých sto sedm metrů je tedy rekordem ustavujícím. „Asi to bude motivovat další borce,“ očekává sérii nových pokusů.

Od granátu k šipce

Rekordman Nemeš přitom zdánlivě nemá pro vrhání do dálky správné předpoklady. „Dvacet let jsem hrál fotbal, ale do dálky jsem ničím neházel. Jen jednou granátem, na mistrovství Slovenska, a to jsem pochopitelně vyhrál,“ zavzpomínal se smíchem na rok 1987 a výkon 89 metrů čtyřiatřicátník pocházející z Velkých Kapušan na východním Slovensku. Jak tedy mohl před pár dny v hospodě vědět, že se mu podaří hřiště přehodit, a nebude muset kamarádům platit soudek piva? Rekordman si není jistý, tipuje ale, že jeho sebevědomí trochu posílil alkohol.

Ani vybavení neměl předevčírem Nemeš pro svůj pokus prvotřídní. Vrhal těmi nejobyčejnějšími starými šipkami s umělohmotnými letkami. „Mám to asi v genech,“ usuzoval na příčinu úspěchu tichý rekordman, který podniká v zámečnictví a stavebnictví.

V soutěži pro veřejnost odpoledne Nemešovi nikdo nesahal ani po paty. „Většina lidí nepřehodila padesát metrů, další nejlepší výkon byl 79,20 metru,“ informoval mluvčí pořadatelů Martin Krsek.

Zábava na fotbalovém hřišti pokračovala celé odpoledne. Pivo teklo proudem a před šatnami pro fotbalisty čekala bohatá tombola. Pro Dolnoloučské se Nemešův pokus stal jedním z vrcholů společenské sezony.

Pořadatelé, Nemešovi kamarádi z hospody, chtěli do akce zapojit i oštěpaře Jana Železného. Podle Krska ale vzkázal, že i když je pokus velmi zajímavý a sám by si rád hodil, musí se nyní soustředit na svou poslední sezonu.

„Je to škoda, já bych si zase rád zkusil hodit oštěpem,“ konstatoval Nemeš. „Uvidělo by se, kdo z nás je lepší.“

Zdolá šipkař viadukt?

Muž, který v sobě objevil talent k vrhání šipek, po rekordu nezahálí a s přáteli přemýšlí, jakou si dát další laťku. „Příští rok se pokusí přehodit nedaleký viadukt na výšku,“ spřádá Krsek už teď plány pro Dolnoloučskou šipku 2007.

Nemeš na to prý má: „Přehazoval vysoký vodojem a šlo mu to.“

 

28.01.2006 - Listy Pelhřimovska

Z podarovaných ředitelů se vyklubali šipkaři

Pelhřimov - Včerejší slavnostní předání skříněk na šipkařské terče vyrobených v rámci českoněmecké učňovské spolupráce zástupcům místních příspěvkových organizací se neslo v přátelském duchu. Podarovaní představitelé se dokonce nerozpakovali a skříňky ihned řádně otestovali. Ředitel domu dětí a mládeže Pavel Sochorek sice prokázal vcelku slušnou trefu, naprosto suverénně si však počínal se šipkami v ruce Pavel Pípal z Domova důchodců v Proseči - Obořišti. Pelhřimovští i homberští mladí truhláři sotva stačili vytahovat náčiní z terčů.

 

05.01.2006 - Deník sport

Fantazie, Janda už vede! (zkráceno)

Ve třetím závodě prestižního Turné čtyř můstků včera v Innsbrucku skončil druhý a dostal se do čela celkového pořadí. Před fenomenálním Finem Ahonenem má před zítřejším posledním kláním dvoubodový náskok. V Bischofshofenu to bude bitva nervů.

Jak se po takovém dnu usíná?

"Já usínám opravdu bez problémů. Vždycky si totiž řeknu, že půjdu brzy spát a vždycky se do dvanácti dívám na televizi. V úterý mě naštvali, to jsem televizi vypnul ve čtvrt na jedenáct. Čekal jsem, že tam budou šipky a byly tam jen reklamy. Byl jsem hodně zklamaný."

Tak vás šipky baví?

"Úplně mě to tak chytne. Minule mě chytl kulečník a nebyl jsem schopen to vypnout. Kdyby byly šachy, já jsem schopen se dívat i na šachy. Šipky si zahraju, ale nehrál jsem je dlouho. Když vezmu šachy, zeptejte se asistenta trenéra Iva Župana, kdo naposledy vyhrál. Od té doby s ním nechci hrát, protože vím, že mě porazí. Ale tehdy udělal chybu a doplatil na to."