Z tisku - články - 2001 a starší

 

18.12.2001 - ČAKS-AŠA (Petr Žůrek)

Listopadový EDU Ranking ve Švýcarsku medaile nepřinesl

Na další EDU Ranking se tentokrát vyjíždělo už ve čtvrtek 1. listopadu v jedenáct hodin večer. Ne snad proto, že by turnaj začínal v jinou dobu než je obvyklé, ale protože se konal až v dalekém Švýcarsku. Po deseti hodinách cesty a téměř 1000 ujetých kilometrech jsme (hned napoprvé) našli malinkou vesničku Wiedlisbach - místo konání Ranku. Naše první kroky vedly do hotelu, který byl v ještě menší sousední vesničce (čtyři domy a pět kravínů). Jakmile jsme se ubytovali padla celá výprava rovnou do postelí, aby dohnala spánkový deficit procestované noci.

Všichni tři reprezentanti (olomoucký Pavel Drtil, trutnovský Josef Dlab a hradecká Hanka Mráčková) však už v podvečer pilně trénovali a od 18. hodin se zúčastnili zahřívacího turnaje. V něm si nejlépe vedl Joska Dlab, který si vybojoval pěkné 5. místo z šedesáti pěti přihlášených. Ve finále se utkali Ital Cerin a Slovák Nagy, který v boji o finále porazil svého známějšího krajana Martina Petera. Soutěž probíhala až do 1 hodiny ranní a spánku zase mnoho nebylo. Už v sedm ráno nás totiž z postelí zvedl budíček typicky švýcarský - stádo 30 krav, každá s obrovským alpským zvoncem na krku. Navíc nechyběl ani jódlující náhodný kolemjdoucí. Kladem bylo, že jsme díky tomuto folklóru měli dostatek času se v klidu nasnídat, sbalit a dojet do haly. Čekal nás šipkový maratón - 138 mužů a 39 žen v hlavních turnajích.

Smůlu měl opět už při losu Pavel Drtil. Hned první zápas ho čekal malý, silný a výborný Švýcar Bischel. Pavel to ale nevzdal a prohrál jen díky menší přízni štěstíčka. Dál se statečně prokousával levou stranou pavouka, vyhrál dalších sedm zápasů v řadě a zastavil ho až další "Švýcar" z Polska Kolatorski. Díky velice dobré hře z toho nakonec bylo 9. místo. Joska Dlab začal lépe, vyhrál první zápas, ale hned v kole druhém narazil na finalistu warmu Slováka Nagyho, který ho poslal na levačku. Věčně nervózní Hanka začala skvěle a své první dva zápasy s přehledem vyhrála. Po první prohře však znervózněla a bohužel podruhé prohrála hned v následujícím kole. Škoda to byla o to větší, že na obě své soupeřky "měla". Nakonec ji to vyneslo 9. místo a ocenění protihráček.

Na programu byly připraveny i další turnaje pro hráče, kteří už vypadli z hlavních soutěží a tak se naši muži přihlásili do turnaje DYP (losované dvojice). Tentokrát měl Pavel štěstí a do páru dostal ženu! Tato Švýcarka, jak se později ukázalo, byla zvyklá házet i ve stavu, kdy skoro nemůže stát. Dokonce se jí podařilo několikrát i zavřít. Joskovi byl nalosován jeden z místních borců. Ten zářil nadšením, když viděl jak to našemu reprezentantovi lítá. Nakonec se oba naši dostali až na pohárová místa a tak jsme na zpáteční desetihodinovou cestu přece jen nevyrazili s prázdnou.

 

13.10.2001 - Chebský deník

Začínal jako většina - v hospodě

Čtyřiadvacetiletý Jan Hlaváček z Velké Hleďsebe patří v současné době mezi nejlepší šipkaře České republiky. Výčet jeho úspěchů je obsáhlý. Čtyřikrát se stal vítězem seriálu turnajů o Lázeňský pohár (1997 - 1998, 1998 1999, 1999 - 2000, 2000 - 2001. Na mistrovství České republiky dvojic v roce 1997 byl první, o rok později byl na mistrovství ČR jednotlivců druhý. Byl členem vítězného družstva na mistrovství republiky v letech 1998 a 1999. Na Evropském poháru v Praze v roce 1998 byl ve dvojicích třetí. Dvakrát byl druhý v turnaji Grand prix ČR 2000 a 2001. Vyhrál mistrovství ČR jednotlivců v roce 2000.

Vynikajících úspěchů dosáhl i na mezinárodním poli. V roce 1999 byl 7. mezi jednotlivci na mistrovství světa ve Španělsku, ve stejném roce byl pátý v jednotlivcích na Evropském poháru a šestý v triplmixu na MS ve Španělsku. O rok později se ve stejné zemi na MS umístil na 23. místě. Úspěšný byl pro Jana Hlaváčka rok 2001, kdy na MS ve Španělsku v cricketu jednotlivců obsadil třetí místo, v cricketu dvojic byl také třetí. Mezi jednotlivci byl na světovém šampionátu pátý a v roce 2001 taktéž ve Španělsku na MS byl nejlepším průměrem na šipku na výborném druhém místě.

Za zaznamenání stojí i několik desítek prvních míst z turnajů po celé České republice.

V redakci Chebského deníku nám prozradil Jan Hlaváček, který je povoláním kuchař, také něco o sobě.

Jak jste se k šipkám dostal? "Asi jako každý - přes hospodu. Přivezl se tam terč a začali jsme zkoušet házet, bojovat o pivo."

Poznal jste už tehdy, že by jste mohl být jednou úspěšný? "To asi až na prvním turnaji, kde jsem byl s kamarády. Abych tam neseděl a nekoukal, přihlásil jsem taky. Turnaj jsem vyhrál a už to začalo. Seznámil jsem se tehdy také s Janem Jadlovským, průkopníkem šipkového sportu v Mar. Lázních, se kterým jsem později začal jezdit na turnaje."

Kolik času jste šipkám v začátcích věnoval? "Zpočátku jsem trénoval šest hodin denně. Když se dostavily výsledky, tak jsem ubíral a ubíral. Nyní se snažím věnovat šipkám dvě hodiny denně."

Měl jste v začátcích nějaký vzor? "Největším vzorem byl asi Jaroslav Ženíšek, který žil nějakou dobu v Angli a Austrálii. Když jsem s šipkami kolem roku 1995 začínal, on už měl dvacetiletou zkušenost, takže se bylo na co koukat."

Co všechno je důležité pro to, aby byl člověk v šipkách úspěšný? "Hodně důležitá je vyrovnaná psychika, dostatečný trénink a vůle. Chce-li být někdo v tomto sportu úspěšný, musí sjezdit hodně turnajů, aby se seznámil s konkurencí. Těžko vynikne někdo, kdo zůstane v té své hospodě a poráží druhé o pivo."

Stalo se vám, že jste byl s kamarády v hospodě a vyzval vás nějaký troufalec? "Několikrát. Jednou jsem hrál s člověkem o nějakou tu pětku a když odcházel, byl lehčí skoro o čtyři tisíce. Ale jinak hrajeme o pivo, spíše ze srandy."

Hodně lidí tvrdí, že jim jdou šipky lépe, když si něco vypijí. Jaký na to máte názor? "Je na tom kus pravdy. Člověk, když si trochu vypije, je uvolněnější, méně nervózní. Nesmí se to ale přehnat. Na některých světových turnajích je k vidění pivo v blízkosti závodníků."

Ve sportu se hodně mluví o financích. Jak drahé máte vybavení? "V současnosti mám šipky asi za 800 korun. Ale ono nezáleží ani tak na tom, kolik šipky stojí, spíše jde o to, jaké vám vyhovují."

Na turnajích hážete softovými šipkami, zkoušel jste také steelové, s ostrými hroty? "V roce 1999 jsem byl na velké šipkové show v Praze, kde se pořádal turnaj. Přihlásil jsem se a skončil jsem druhý. V témže roce jsme byli s družstvem na mistrovství republiky, kde jsme vyhráli. Byl jsem tedy mile překvapen."

Šipkám věnujete hodně času, co tomu říká vaše přítelkyně? "Seznámili jsme se na soutěžích, takže se šipkám také věnuje. Proto problémy v tomto směru nemáme."

A jak si stojí, když má tak dobrého trenéra? "Není na tom nejhůř. V republikovém žebříčku se pohybuje kolem třicátého místa mezi ženami. Spolu si občas zahrajeme ve dvojicích."

Dosáhl jste několika významných úspěchů. Jakého si ceníte nejvíc? "Určitě mého vystoupení na letošním mistrovství světa ve Španělsku, kde jsem byl pátý v hlavní soutěži jednotlivců, třetí v cricketu jednotlivců a dvojic. Vážím si i prvního místa z mistrovství České republiky v loňském roce."

Co vám ještě ve vaší sbírce chybí? "Určitě by mě potěšil titul mistra světa. Rád bych také zavřel 501 devátou šipkou, což je třetí kolo třetí šipka, to se mi také ještě nepodařilo."

Jaký je tedy váš nejlepší výkon v 501? "Zatím jsem nejdříve zavíral ve čtvrtém kole první šipkou, tedy desátou šipkou."

Co vás čeká v nejbližší době? "V listopadu budu obhajovat titul mistra České republiky. Uvidíme, jak to dopadne.

 

03.10.2001 - ČAKS-AŠA

Šipkařka Benešová nenašla v Salzburgu přemožitelku

Vynikajícího úspěchu dosáhla na dalším turnaji evropského seriálu EDU Ranking Marika Benešová.

V rakouském Salzburgu (28. – 30. 9.) nenašla kroměřížské hráčka v hlavním turnaji přemožitelku, a s přehledem zvítězila. Vynikající úroveň našich domácích soutěží potvrdila i další naše reprezentantka, pardubická Hana Mráčková, když ve stejné soutěži obsadila 13.místo.

V kategorii mužů se do hlavní soutěže prezentovalo 305 hráčů. Na místa v popředí výsledkové listiny naši tentokrát nedosáhli. Vítěz posledního republikového turnaje v Pardubicích Martin Kapucián ŠK Staroholická Holice) obsadil 37. a vedoucí hráč republikového žebříčku Pavel Drtil (Drtiči 2000 Olomouc) 129. místo. Oba si tak trochu spravili chuť v doplňkovém turnaji 301 MO, kde Pavel Drtil obsadil třetí a Martin Kapucián čtvrté místo.

 

12.09.2001 - ČAKS-AŠA

Čeští šipkaři vybojovali na MS dvě bronzové medaile

SCHLADMING - V rakouském Schladmingu vyvrcholilo v neděli odpoledne mistrovství světa FECS v elektronických šipkách. Mezi čtrnácti zúčastněnými státy nechyběli ani reprezentanti České republiky. Čtveřice Jiří Kabaja, Martin Kapucián, Zuzana Štěpánová a Eva Pázralová tentokrát neměla potřebný kousek štěstí. Například v soutěži týmů jim postup do semifinále přes favorizované Němce unikl doslova o vlásek (4:5). Možnost utkat se o titul mistra světa propásli hned ve třech dalších případech. Snad nejvíc to mrzí v případě mixu Kabaja, Štěpánová. O jejich švédském soupeři se rozhodně nedá říct, že byl neporazitelný. O další dvě naše semifinálové porážky se postarali opět hráči Německa. Zejména dvojice Cermann-Westerman patřící mezi absolutní špičku byl tentokrát vyřazení hodně blízko. Přesto odešel náš pár nakonec s nejtěsnější možnou porážkou 3:2.

Chuť si ale zcela určitě spravil v utkání o 3. místo. Odnesl to chorvatský pár Protega, Kunčič. Tito mezinárodně ostřílení šipkaři, s řadou velice cenných vítězství, podlehli našim 1:3 a Kabaja s Kapuciánem si tak odvezli domů poháry za třetí místo.

V ženských kategoriích byla situace velice vyrovnaná a o lepším rozhodovala prakticky okamžitá koncentrace, pohoda a potřebné štěstí. Naše hráčky ho bohužel v těch nejdůležitějších chvílích postrádaly. A opět to byl pár z Německa, který byl po dramatické bitvě o maličko šťatnější a proklouzl po výhře 3:2 do finále. A opět může být naší dvojici Štěpánová, Pázralová útěchou vítězství 3:2 v boji o bronz s výbornými Rakušankami. K cenným výsledkům patří i 5. místo Štěpánové v kategorii jednotlivců.

Třídenní šampionát byl ve znamení domácích hráčů, především pak sympatického Mensura Suljoviče. Ten vyhrál vše co mohl – nejprve kategorii mixů, pak mužské dvojice, jednotlivce a byl pochopitelně i vůdčí osobností vítězného rakouského družstva.

Výsledky - MS FECS družstva: 1. Rakousko, 2. Německo, 3. Chorvatsko.

Jednotlivci ženy: 1. Maja Čužič (Chorvatsko), 2. Anna Maria Michael (Německo), 3. Alexandra Lohser (Rakousko),.. 5. Zuzana Štěpánová, ...9. Eva Pázralová.

Jednotlivci muži: 1. Mensur Suljovič (Rakousko), 2. Wolfgang Artner (Rakousko), 3. Dirk Cormann (Německo), ...9. Jiří Kabaja, 9. Martin Kapucián.

Dvojice muži: 1. Suljovič, Artner (Rakousko), 2. Corman, Westerman (Německo), 3. Kabaja, Kapucián (Česko).

Dvojice ženy: 1. Maja Čužič, Gordana Levačič (Chorvatsko), 2. Koch, Sauelberg (Německo), 3. Štěpánová, Pázralová (Česko).

Dvojice smíšené: 1. Suljovič, Hejsek (Rakousko), 2. Amann, Keuberg (Švédsko), 3. Westermann, Koch (Německo), 4. Štěpánová, Kabaja (Česko).

 

18.06.2001 - ČAKS-AŠA

Chrudimská Trefa triumfovala na šipkařském šampionátu

SOKOLOV - V západočeském Sokolově vyvrcholilo v neděli odpoledne VII. mistrovství České republiky v šipkách ČAKS-AŠA. V prostorách místního Hornického domu se sešlo na 500 šipkařů a šipkařek, kteří si účast vybojovali vítězstvím v ligové soutěži družstev a nebo splnili kvalifikační podmínky svým postavením v republikovém žebříčku.

Byla zde ovšem i řada těch, kteří prostě jen chtěli být při tom a zahrát si na vrcholném turnaji sezóny „alespoň„ soutěž Varm up, či vložený „regionál„. Pro nejlepší byly připraveny poháry a věcné ceny v hodnotě přes 150 000 a finanční prémie téměř 200 000 korun.

Přestože pořadatelé zvládli celý šampionát podle navrženého časového plánu, je zřejmé, že by organizační model šampionátu měl co nejdříve dostat novou podobu. A to především v oddělení mistrovského turnaje družstev od soutěží jednotlivců, dvojic a mládeže, což by umožnilo vytvořit časový prostor k některým doprovodným akcím, které na tomto mistrovství chyběly.

Úvod šampionátu obstaraly ve středu večer tzv. zahřívací turnaje – Warm up – mužů a žen. Většina hráčů využila této příležitosti k rozehrání před zítřejšími soutěžemi týmů. Mezi muži došlo hned v úvodu šampionátu k překvapení, když z 132 hráčů vystoupal nejvýše Josef Dlab z Drak teamu Trutnov, následován Martinem Cetlem (DC Fanda Sokolov) a Jiřím Kůrkou (ČDS Pitbulls Prostějov). Až za nimi skončili mnozí favorité na pocty nejvyšší, včetně vedoucího hráče žebříčku Jiřího Kabaji.

Dagmar Komorová (vedoucí žebříčku žen) své postavení potvrdila suverénním vítězstvím ve finále nad téměř domácí Magdalénou Pazderovou (ADAK Mírová) a Východočeškou Marii Kořínkovou (Rokas Starý Rokytník).

Druhou „vloženou„ soutěží byly regionální turnaje mužů a žen. Stošedesátosm mužů a čtyřicet osm žen využilo poslední příležitost před hlavními soutěžemi nejen k patřičnému rozehrání, ale v některých případech i ke splnění jedné z podmínek účasti v mistrovských soutěžích (odehrání stanoveného počtu „regionálu„ nebo „republik„). V turnaji žen potvrdily formu členky stříbrného týmu z nedávného ME v Poreči, když se podělily o první tři místa (1. Benešová, 2. Štěpánová, 3. Komorová). Mezi muži dominoval Miroslav Gronych, druhý skončil Andrej Lányi a třetí Miloš Fiala)

Mistrovství České republiky družstev

Pomyslnou vlajkovou loď mistrovství tvořila bezesporu soutěž družstev do které se nominovaly nejúspěšnější celky z prvních lig jednotlivých oblastí. Týmy byly rozděleny do osmi základních skupin z nichž vždy dva nejlepší postupovaly do skupin čtvrtfinálových, odtud znovu první dva do skupin semifinálových. Jejich vítězové postoupili do celkového finále, druzí do utkání o bronz.

Se soutěží se nejlépe vyrovnal tým Trefa ?21? Chrudim - Miloslav Navrátil, Petr Flíček, Petr Pašta, Václav Kasl, Marek Malina a kapitán Milan Netolický.V základní skupině ztratili bod pouze remízou s Drtiči 2000 Olomouc a ve čtvrtfinálové skupině jim bod vzal tým Kohůti ze Vsetína. Ve finále čekal tým DC Bryčka České Budějovice - Michal Moser, Pavel Sviták, Radovan Sevčík, Pavel Bauer, Karel Vach a Zdeněk Říha. Hráči Trefy měli lepší úvod a v zápase na 18 utkání vedli už 8:3, Jihočechům se podařilo snížit na 8:6, ale následná utkání Navrátila s Moserem a Flíčka se Svitákem znamenaly zisk devátého resp. desátého bodu a tím i titulu mistrů České republiky pro sezónu 2000/2001. Místo třetí obsadili brněnští Baroni z Blasckfieldu a čtvrté Kohůti ze Vsetína.

Tým Trefa ?21? tak navázala na svůj předloňský titul a vítězstvím v Sokolově získala současně i nominaci na Dartfestival FECS na jaře příštího roku (místo zatím neurčeno).

Mistrovství České republiky dvojic

V Sokolově se o tituly hrálo ve třech kategoriích dvojic – mužů, žen a mixů. Jednoznačně největším překvapením bylo finálové vítězství Zuzany Povolné (Starmatic dart club České Budějovice) a Ivany Bauerové (U Kadleců Hrdějovice) nad vítězkami žebříčku Andreou Manšingerovou a Alenou Procházkovou (Republika Úpice).

Vynikající formu potvrdil pár Miloslav Navrátil s Petrem Flíčkem z mistrovského družstva Trefa „21„ Chrudim. Bez prohry postoupili až do finále a tam nedali Gronychovi s Vašátem (Šumperk/DC KO. DI. Svitavy) žádnou šanci. Třetí stupínek patřil dvojici Jihočechů Milisdörfer – Lanyi (Starmatic dart club ČB).

Soutěž smíšených dvojic proběhla bez překvapení. Titul z loňského šampionátu obhájili Martin Kadlec (DC KO. DI. Svitavy) s Marikou Benešovou (Šenk Bezměrov), když ve finále porazili Dagmar Komorovou s Milošem Fialou (ZIPPO team Chlumec n. C.) Třetí místo si vybojoval pár reprezentantů Eva Pazralová (DC Fanynky Sokolov) Jiří Kabaja (Come Opava).

Mistrovství České republiky jednotlivců

Obě soutěže (mužů i žen) nepatřily díky stanoveným kvalifikačním kritériím co do počtu k největším (163 mužů a 62 žen). Reprezentovaly ale skutečnou kvalitu. Už od prvních kol bylo jasné, že tentokrát jsou tu jen ti, kteří berou šipky jako plnohodnotný sport.

V kategorii žen se po výpadku reprezentantky Štěpánové prosadily její dvě kolegyně Marika Benešová (Šenk Bezměrov) a Dagmar Komorová (ZIPPO team Chlumec n.C.) Benešová procházela celou soutěží naprosto suverénně a tak první hořkost porážky okusila až ve finále, když první zápas zastihl „v pohodě„ její soupeřku a ta celkem bez problémů zvítězila 2:0. To však bylo vše, co jí byla Marika ochotna povolit. Následné vítězství 3:0 (i když v konci byla na obou stranách patrná značná nervozita) znamenalo zisk titulu pro Mariku Benešovou. Vytoužené „bedny„ se dočkala i třetí Alena Procházková (Republika Úpice). Převahu Východočešek potvrdily čtvrtým místem Martina Barcíková (DC Hajnice Kousal) a místem pátým Eva Rychterová (DC Marvinky Hradec Králové).

V soutěži mužů bylo k vidění mnoho vynikajících zápasů, ale bezesporu vrcholem (a nebývá to vzhledem k nervozitě pravidlem) bylo finále. Do toho se zleva kvalifikoval Jiří Kabaja (Come Opava). Ten si své výkony na mistrovství dokázal načasovat skutečně dokonale. Po totálním propadáku ve „warmu„, 33. místě v „regionálu„, 5. místě v soutěži dvojic mužů (s Petrem Papouškem) a bronzu v „mixech„ (s Evou Pazralovou) stanul ve finále proti jednomu z nejlepších šipkařů republiky Martinu Kadlecovi (DC KO. DI. Svitavy). Protože ten dosáhl finále bez jediné porážky musel ho Kabaja (jestliže chtěl pomýšlet na titul) porazit hned ve dvou zápasech za sebou. Skvělé výkony obou podle scénáře „zavři, nebo to udělám já„ vyústily po výhře Kabaji 2:1 v opakované finále. I v něm byl průběh velmi vyrovnaný. Kabaja dvakrát minul double 16 a tak Kadlec první možnou šipkou trestal (D16) a ujal se vedení. Ve druhém legu Kabaja v pátém kole připravuje 32, aby následné 3 šipky „nedal„ a na 1:1 srovnal až v kole osmém. Ve vyrovnaném třetím legu byl v závěru šťastnější opět Kabaja a zvýšil na 2:1. Následující hra byla velice nervózní. V závěru Kadlec propásl možnost vyrovnání (minul D16) a hned na to odepsal Kabaja čistým středem potřebnou padesátku a zbyla mu na zavření doublu 16 jediná šipka… Byla to ta pravá, která znamenala třetí rozhodující bod a zisk titulu mistra ČR. Po titulu mistra Evropy EDU v družstvech, vítězství v celostátního žebříčku ČAKS-AŠA přidává zaslouženě i titul mistra ČR ČAKS-AŠA pro sezónu 2000/2001.

Bronzový stupínek patří Miroslavu Gronychovi (DC KO. DI. Svitavy). Na místě čtvrtém skončil Andrej Lanyi (Starmatic dart club ČB), pátí Miloslav Navrátil (Trefa 21 Chrudim) a Jiří Máj (ADAK Mírová).

Mistrovství České republiky mládeže

Stalo se již tradicí, že závěrečný den mistrovství patří nejen finálovým zápasům dospělých, ale i dětem. Ve čtyřech kategoriích se utkaly o tituly nejcennější. Zatímco v kategorii mladších se výrazně prosadili především zástupci „domácích„, kategorie starších byla výsadou Východočechů. Podle očekávání získal titul Mistra ČR mezi staršími žáky Petr Pašta hrající v mistrovském týmu Trefy 21, když ve finále porazil Michala Drozdova (ŠK Těžká šipka Hradec Králové). Svého doposud nejlepšího výsledku se třetím místem dočkal František Procházka (Republika Úpice).

V kategorii starších žákyň dominovaly reprezentantky Hradce Králové – za vítěznou Veronikou Hazukovou (DC Omnirecord junior) skončila Petra Kuchaříková a třetí Alena Šrámková (obě DC Löwen junior team). Tradičně nejpočetněji obsazenou kategorii mladších žáků vyhrál Tomáš Fiedler (DC Bunda team Starý Klíčov) před Ondřejem Reischelem (Stars z Vegas Kraslice) a Josefem Varyšem (ADAK junior Mírová).

Mezi mladšími žákyněmi byla nejlepší Michaela Němcová (DC Srub Chodov), když zvítězila před svou „krajankou„ Markétou Ševcovou (Bejby žíla Chodov) a hradeckou Nikolou Vaicovou (DC Pokémoni).

 

15.06.2001 - MF Dnes (Josef Šrámko)

Tisíc šipkařů bojuje o tituly

Sokolov - Soutěží klubových týmů bylo včera v sokolovském Hornickém domě zahájeno mistrovství republiky v moderních šipkách. V boji o titul mistra republiky se v soutěži družstev, jednotlivců, dvojic a smíšených dvojic vystřídá kolem tisícovky. Pro laika poněkud chaotické dění u desítek šipkových automatů vysvětlil mluvčí šampionátu Zdeněk Vylíčil. "Na jednom automatu současně hrají dva nebo čtyři hráči, kteří si vzájemně hlídají dodržování pravidel. Proto nám i při takovém počtu závodníků stačí šestičlenný organizační štáb a pár rozhodčích, kteří potvrdí, že zápis utkání souhlasí s údaji v automatu," uvedl Vylíčil. Stovky závodníků a diváků na mistrovství potvrzují, že šipky jsou skutečně masovým sportem. "Tohle je první šampionát, který po fúzi pořádají Česká asociace kompaktních sportů a Asociace šipkových automatů. Máme v republice tisíc klubů, přesto jsme jen přidruženým členem ČSTV. Šipkový sport je přitom finančně zcela soběstačný, potřebovali bychom jen příspěvek pro reprezentaci. Ta je mimochodem velice úspěšná, muži nedávno zvítězili na mistrovství Evropy v chorvatské Poreči, ženy byly v Rovinji druhé," dodal Zdeněk Vylíčil. Šampionát vyvrcholí v neděli finálovými boji ve všech disciplínách.

 

08.06.2001 - ČAKS-AŠA (Michal Drtina)

Mistrovství Evropy EDU v chorvatské Poreči

Historického výsledku dosáhli naši šipkaři na Mistrovství Evropy EDU v chorvatské Poreči. Dagmar Komorová s Evou Pázralovou vybojovaly pohár za třetí místo a Zuzana Štěpánová s Marikou Benešovou získaly pro naší republiku vůbec první titul Mistrů Evropy. O dva dny později sehrály oba naše reprezentační týmy (mužů i žen) fantastická finálová utkání v prestižní soutěži družstev s Maďary. Zatímco ženy svým soupeřkám podlehly a obsadily tak vynikající druhé místo, muži (Jiří Vlasák, Martin Kapucián, Jiří Kabaja, Jan Skúpý) vystoupali až na samý vrchol a stali se díky vyrovnaným výkonům i nesmírné bojovnosti po zásluze mistry Evropy. S bronzem se vrátil i junior Petr Pašta.

 

08.06.2001 - ČAKS-AŠA

Němec Rodriguez nevěřícně sledoval výkon našeho borce

POREČ - Sobota byla na ME v šipkách ve znamení soutěže jednotlivců. K turnaji žen se prezentovalo 110 hráček a v turnaji mužů bez devíti plné tři stovky. V sále bylo od rána k padnutí a přestože se hráči žádných mimořádných oslav titulů nezúčastnili, na všechny padl jakýsi balvan sebeuspokojení, který se spolu s pochopitelnou ztrátou motivace na jejich hře dost citelně projevil. Jen Jirka Kabaja si klestil cestu pavoukem na konečné výborné 17. místo, které bylo konečné i pro Komorovou v soutěži žen. Jindy úspěch byl v sobotu ve světle pátečních výsledků brán jako "nic moc".

Své suverénní postavení mezi ženami potvrdila Marene Racz (tentokrát v barvách Maďarska), mezi muži se dočkal prvního, zato však nejcennějšího vítězství José Luis Rodriguez.

V sobotu jsme měli ještě několik juniorských želízek v ohni. Přestože byla soutěž početně velmi slabě obsazena bylo se zejména v závěrečných zápasech na co dívat. Bohužel naši hráči měli v závěrech zápasů opět potíže s trefováním (resp. netrefováním) singlů a tak zdatně přehrávali. Přesto si Petr Pašta odvezl pohár za třetí místo.

Mistrovství se pomalu blížilo k závěru. Slavnostní vyhlašování nejlepších bylo naplánováno na 21. hodinu a skutečně krátce po ní se v diskotékovém rytmu na jevišti objevily dvě tanečnice, které celou halu patřičně nažhavily. Po krátkých projevech začalo více jak dvouhodinové předávání pohárů, medailí a diplomů nejlepším. Jen pohárů bylo tento večer předáno za neuvěřitelných 32 000 marek!

Česká hymna byla vyvrcholením celého slavnostního večera (a s chutí si ji zazpívaly i bronzové Slovenky). Poháry byly rozdány, prostor před pódiem se proměnil na taneční parket (prim tady hrály především dívky v modrých reprezentačních dresech Slovenska) a přestože bylo krátce po půlnoci, "večer" právě začínal.

Při pohledu na poháry jsem si v duchu vybavil naši zlatou Bohmanovu sprinterskou štafetu a její vítězství na lehkoatletickém ME. Parta průměrných evropských sprinterů "vypálila rybník" všem tehdejším sprinterským celebritám a senzačně získala evropský primát.

Vlasákovi, Kabajovi, Kapuciánovi, Skúpému, ale i Štěpánové, Komorové, Benešové či Pázralové k absolutní špičce, měřeno z pohledu jednotlivců, stále ještě krůček chybí. Ale dohromady, ve společném týmu, s dostatkem umu, sebevědomí i štěstí patří v Evropě už jednoznačně do absolutní špičky! " MÁTE NA TO! - HOŠI, HOLKY DĚKUJEM!

Pondělní večerní turnaj v Crazy Criketu byl z pohledu dosaženého úspěchu v soutěži ženských párů jen jakýmsi návdavkem. Za pozornost však stojí výkon Jirky Vlasáka. Ten zcela bezelstně nastoupil k terči a po prohraném prvním legu se velmi podivoval, co že je to vlastně za hru ten Crazy Criket. Před jistým vyřazením ho zachránil Tomáš Krejsa. Postavil se za něho a poučen předchozími Rankingy, začal Jirkovi říkat kdy a co hodit. A protože Jirka házel, jak Tom radil, nebylo divu, že postupoval v pohodě i třeba přes takovou šipkařskou celebritu jakou bezesporu je Španěl v německých barvách José Luis Rodriguez (jo, ten co ho je možné vídat na Eurosportu). Očití svědkové jednoznačného vítězství našeho hráče 2:0 tvrdí, že José Luis kroutil nevěřícně hlavou ještě dlouho po závěrečné šipce.

Tak trochu problémy s převlékáním měla jednoznačně nejlepší hráčka celého ME Marene Racz. Při závěrečném vyhlašování výsledků se měla co ohánět, aby stačila měnit reprezentační bundy. Mistrovskou soutěž jednotlivců totiž vyhrála jako reprezentantka Maďarska, pro pohár za druhé místo ve dvojících si šla v dresu Německa. Několik dalších Openů vyhrála zase v "barvách" své rodné země. Původem Maďarka nyní žije s německým pasem u našich západních sousedů…(a pak že nás "postkomoušský východňáry v tej Europe nechtejů")

Oživením i příležitostí k odreagování byla soutěž Run & Gun. Jde o klasickou 701 D.O. ovšem "vylepšenou" časovým limitem 90 vteřin. Hráč hází sám na jeden dispej a snaží se co nejrychleji slézt. Běhá tedy pro šipky a zase zpět na čáru. Končí buď uplynutím časového limitu (na displeji mu tím pádem něco zbyde) nebo zavřením. Poté nastupuje k terči soupeř. Kdo zavře dřív (podle kol) nebo má na displeji míň - vyhrává.Pokud bude třeba demonstrovat, pak doporučuji Standu Jarého, který se snažil v této hře vzdorovat údajně stávajícímu mistru světa - Chorvatu Restovičovi. Neúspěšně. Chorvat se nakonec dostal až do finále, kde s krajanem Lovričem sváděli neuvěřitelné souboje. A jaká je metodika této hry? Je to snadné. Začnete co nejrychleji "mazat" 701 a po cca jedné minutě zvolníte běhání pro šipky, na terči máte tak kolem 32 a závěrečnou půlminutku se zklidňujete a soustřeďujete na dohoz. Zavíráte zpravidla kolem 11-12 kola. (při finále byli diváci na vlastní oči svědky zavření v 9. - slovy devátém - kole!).

Sobotní výsledky: ME - jednotlivci - ženy (110 hráček): 1. Racz Marene (Maď.), 2. Kautzky Nora (Maď.), 3. Jackuliaková Michaela (Sloven.), 4. Faras Ramona (Něm.), 5. Fekete Nora (Maď.), 5. Fürst Michaela (Rak.),... 17. Komorová Dagmar (ČR),... 25. Kalová Radka (ČR),... 33. Pázralová Eva (ČR), 33. Benešová Marika,... 49. Štěpánová Zuzana (ČR).

ME - jednotlivci - muži (291 hráčů): 1. Rodriguez José Luis (Něm.), 2. Steinbauer Alex, 3. Protega Goran (Chorv.), 4. Biendl Herbert (Něm.), 5. Gronowski Pawel (Pol.), 5. Pein Anton (Rak.),... 17. Kabaja Jiří (ČR),... 49. Šebesta Jiří,... 193. Kapucian Martin (ČR), 193. Kaiser Ladislav, 193. Jarý Stanislav (HPP), 193. Vlasák Jiří (ČR),... Skúpý Jan (ČR).

ME - junioři (14 hráčů): 1. Melicher Pavol (Sloven.), 2. Viktor Tallodi, 3. Pašta Petr (ČR), 4. Orsolya Bodi, 5. Krejsa Tomáš (ČR), 5. Fidler Tomáš (ČR).

 

30.05.2001 - Liberecký den

Úspěch reprezentace na šipkovém mistrovství Evropy

EVROPSKÁ ŠIPKOVÁ UNIE / O titulu pro ČR rozhodla šipka Jiřího Vlasáka z Krásného Lesa

POREČ/LIBEREC - V chorvatské Poreči se uskutečnilo Mistrovství Evropy Evropské šipkové unie (EDU), kde Českou republiku zastupovali hráči z největší tuzemské asociace AŠA - ČAKS. Již samotný nominační turnaj, ze kterého vyšli reprezentanti, byl velice těžký. Byl ale zárukou, že se nominují ti nejlepší. Celý turnaj vyhrál Jiří Vlasák ze ŠK Krásný Les a celkem bylo nominováno pět mužů a pět žen.

V Poreči se hrály nejrůznější turnaje ve všech možných šipkových disciplínách. Češi se neztratili a dávali o sobě vědět. První velkou radost udělaly české reprezentantky, jež v soutěži ME dvojic double out vybojovaly zlato a bronz. Potom pokračovalo ME družstev. České ženy potvrdily formu a po jasně vyhraném semifinále ve finále již nestačily na velmi silné Maďarky. Obsadily tak krásné druhé místo z osmi.

Mužská reprezentace měla velice těžkou skupinu a samotný postup mezi nejlepších šest byl považován za úspěch. Nakonec ale muži zabodovali a postoupili do semifinále z první příčky. V boji o postup do finále zopakovali výhru nad Francií, kde je čekalo Maďarsko, s nímž ve skupině prohráli těsně 8:9. Finále se hrálo na tři zápasy a jednotlivá utkání do devíti vyhraných bodů. První zápas, to byla česká "královská jízda" a hlavně Vlasáka, který byl tahounem mužstva a z Maďarů udělal "segedíň" - 9:3. Maďaři se však po této ledové sprše vzpamatovali a prohru vrátili. Rozhodoval tedy poslední zápas.

Ve sportovní hale bylo přes 30C a atmosféra doslova vřela. Po prvních čtyřech hrách vedla ČR 3:1. Stačilo šest bodů a byl by titul. Po druhých čtyřech hrách 5:3 a za stavu 7:5 se šlo k posledním čtyřem hrám. Stačily dva body, ale nepovedlo se a stav byl 8:8. Musela rozhodnout čtyřhra, v níž se střídají čtyři hráči. První leg (hraje se na dva vyhrané legy) vyhráli Češi a titul byl na dosah. Jenže Maďaři srovnali a drama vrcholilo. Nervozita byla na obou stranách, i když Češi nehodili méně než 100. Maďaři nevydrželi a byli rádi, že se do terče trefili. Velký náskok ČR pak čekal na své ukončení. Na terči svítila čtyřicítka, když nastoupil Jiří Vlasák. První šipkou minul o milimetr, ale druhou se již nemýlil a titul byl doma. Vlasák neměl na šampionátu konkurenci, přesto přiznal:

"Ke konci mi to moc nelétalo. Hodil jsem jen jedno bingo (tři šipky v trojnásobku 19) a pak jsem to zavřel. To, že jsem rozhodl, není až tak pravda. Kdyby nezahráli kluci tak, jak hráli, nemohl jsem být mistrem ani já. Byla to hlavně týmová práce a pohoda mezi námi v družstvu."

 

07.11.2000 - Deník Sport (kp)

Medaile rozděleny

Na pražské Brumlovce se o víkendu uskutečnilo páté mistrovství České republiky v moderních šipkách. Titul si v kategorii jednotlivců mužů odvezl Jan Hlaváček, druhé místo obsadil Pavel Dufek. Bronzové medaile získali Richard Abadžiev a Martin Petrov. Nejúspěšnější z žen se stala Markéta Abadžievová. Stříbro získala Ludmila Kaňovská a o třetí místo se podělily Marika Benešová a Lenka Schedivá.

 

10.11.1999 - MF Dnes (Helena Vaculová)

Hospodám pomáhají šipky přežít těžké časy

Paseka - Jak se žije hospodským ve vesnicích? "Špatně," naříkají v poslední době chlapi za pípou od dědiny k dědině. "Dřív si štamgasti dali pět šest piv, nyní přijdou sotva na dvě. Lidi nemají peníze," konstatuje Josef Němec z hostince Na osmičce v Pasece na Olomoucku hrozivou skutečnost šířící se v poslední době moravskými hospodami jako mor. Tvrdí, že k tomu, aby hospoda hučela jako v úle, už zdaleka nestačí jen dobře vyčištěné trubky, bečka na sedmém schodu a přesně natočený půllitr se smetanovou pěnou. "Samotné pití nestačí, musíme ještě lidem připravit nějakou zábavu," tvrdí Němec. Svoji hospodu, tak jako mnozí jiní hospodští, dal proto v plen šipkařům. V Hamrech na Prostějovsku, v hostinci U veterána, mají tři šipkové elektronické terče hned u vchodu do šenku. S šipkami v pouzdře od kapesního nože chodí do hospody na pivo dokonce i sedmapadesátiletý František Kovařík. "A co mám taky hrát jinýho, když na taroky jsme zůstali jen tři a na mariáš se slezeme tak akorát v pátek nebo v sobotu," říká muž a zabloudí očima ke kulečníku uprostřed sálu. "Jó dřív jsme ho taky hodně hrávali, dnes však celá hospoda šílí po šipkách. Závodně je už hraje šestnáct Hamrováků," dodává. "Morava zažívá šipkařský boom," tvrdí Martin Maňas z firmy, která šipkové terče hostinským pronajímá. Leccos o tom vypovídá i statistika firmy, která organizuje i šipkařské turnaje. "Ještě před rokem hrálo na střední Moravě šipkařskou ligu šestnáct družstev, nyní je jich již sto padesát," chlubí se Maňas. S hostinskými je v každodenním kontaktu, a tak i on si často vyslechne stezky na špatné kšefty. "Dnes je špatná doba pro hospodské," potvrzuje. Dokonce si myslí, že bez šipek by byl možná osud některých hospod zpečetěn. "Hostinský z Hamrů jim zpočátku moc nevěřil, po čase mi ale řekl: ,Kdybys sem ty šipky, Marťo, nedal, tak to dnes už můžu zabalit.' " Někteří hostinští proto šipkaře podporují. Němec z Paseky nedávno pomáhal organizovat šipkařský turnaj i pro vozíčkáře a hostinský z Hamrů při turnajích peče pro závodníky i kibice na dvoře selata nebo kuřata. "Hospoda pak hučí až do rána," říká prvoligový šipkař z Hamrů Miroslav Vémola. Aby se udržel v kondici, pověsil si terč i doma v obývacím pokoji. "Jak je chuť, tak si zaházím, je to výborný na odreagování," říká. Před manželkou by to asi šipkaři neřekli, v hospodě u stolu po pár panácích však kápnou božskou. Šipky lezou trochu do peněz. Nemyslí tím koruny, které házejí do elektronického terče, ale to, co musí investovat do své koncentrace. "Úspěch v šipkách? To je třicet procent tréninku a sedmdesát psychika. Představte si, že o výsledku turnaje rozhodne jeden jediný hod. Celá hospoda se na vás dívá. Máte kamennou tvář, ale klepou se vám ruce," vysvětluje prvoligový hráč, proč si při turnaji závodníci občas poručí "kafe s malým nebo pivo s velkým". Prozíraví hospodští své šipkaře dokonce hýčkají. A proč ne, když tráví v šenku hodně času a při turnajích jim vodí ještě další hosty. Někteří šipkařům zadarmo načepují pár piv, jiní přispějí na dresy. Šipkaři jako projev vděčnosti zase zviditelňují hospodu, neboť pojmenují své družstvo podle ní. Proto se na startovní listině objevují týmy s názvy: Drtiči ze Mlýna (hrají v bistru U mlýna), Z hospody U Berty, Moravská hospoda, Veteráni Hamry. Maňas připouští, že u šipek stejně jako při jiných hospodských zábavách už létaly půllitry, o nějakém nezřízeném pití však nemůže být při turnaji řeč. "Větší množství alkoholu by nadělalo víc škody než užitku. Většinou si to kapitáni pohlídají," tvrdí hostinský. Házení šipek v hospodě mezi dvěma třemi půllitry může mít zajímavé pokračování. Koho to chytne, má talent a kamarády, kteří si chtějí společně zasportovat, začne hrát šipky na vysoké úrovni. To už si ovšem s cizími hráči okamžitě netyká, při závodu nepije, nekouří a bere to stejně jako vrcholový sport.

 

18.10.1999 - MF Dnes (Helena Vaculová)

Turnaj v šipkách chystá netradiční dvojice: vozíčkář a hostinský

Paseka - Sportovní klání pro vozíčkáře nejsou již žádnou raritou. Turnaj, který pro ně však již několik týdnů připravují v Pasece na Olomoucku, je však přece jen výjimečný. Jednak v něm budou vozíčkáři házet šipkami na elektrický terč, jednak ho nepořádá nadace či spolek, ale zcela netradiční dvojice - vozíčkář Libor Geier s místním hostinským Josefem Němcem. "Pepa sice chodil ve škole do béčka a já do áčka, v podstatě se však dá říci, že jsme spolužáci," vysvětluje složení neobvyklé pořadatelské dvojice Libor Geier. Přátelství se utužilo i při návštěvách Němcova místního hostince Na osmičce, kam si Libor utíká odpočinout od některých televizních seriálů a zahrát šipky. "Jestli ti kluci byli kdysi mezi námi, tak bychom je nyní neměli nechat sedět doma," odůvodňuje toto spojenectví zase hostinský. Na bezbariérový přístup do lokálu zatím nemá peníze, ochotně však svému příteli pomáhá zdolávat pár schodů. Házet šipky je pro vozíčkáře daleko snazší, než hrát basketbal, házet oštěpem nebo dělat jiný sport. "Pověsíte si doma na zeď terč a můžete hned trénovat. Co z toho však máte, když hrajete sám," říká Geier. Turnaj v šipkách proto také nepořádá jen kvůli hře, ale aby poznal další vozíčkáře, společně si popovídali a dozvěděli se, co je nového. "Jezdím sice na různé akce, ale z mého blízkého okolí stále mnoho stejně postižených lidí neznám. O vozíčkářce z nedaleké vesnice jsem se dozvěděl dokonce až po třech letech," posteskl si Geier. Kompetence si s hostinským rozdělili raz dva. "Já zajišťuji lidi, Pepa občerstvení, terče a ceny," říká Geier. "Jako sportovec jsem vedený pod Moravií Brno, a proto jsem šéfa klubu požádal, aby informace o turnaji uveřejnil na internetu. Sám jsem také na různých akcích rozdával letáky," popisuje vozíčkář, jak z poněkud odlehlé Paseky shání soutěžící. Pokud přijede deset vozíčkářů, bude to považovat za dobrý začátek. Rád by totiž v turnaji pokračoval, zvlášt když i obec vychází vozíčkářům vstříc. "Když se to starosta dozvěděl, slíbil i on pomoc. Obec nám vytiskla pozvánky, kulturní dům pronajme zdarma a vozíčkářům v něm dovolí i přespat. Lehátka už nějak zajistím," plánuje Libor Geier. I tak turnaj připravovaný na sobotu třicátého října považuje za jakousi loterii. "Pár lidí se již přihlásilo, bůhví, jak to však dopadne," obává se Geier a raději už počítá i s tím, že nebudou soutěžit jen vozíčkáři.

 

22.09.1999 - Deník Sport (van)

Dramatické šipky

První mistrovství České republiky v moderních šipkách Unie šipkových organizací, kterého se zúčastnilo šestnáct družstev reprezentujících všechny svazy a asociace, dalo odpověď na otázku, kdo je doma skutečně nejlepší. Bulldogs Pub v Praze-Michli byl svědkem nesmírně dramatického finálového utkání, v němž SK Maxima Český Krumlov zdolal Dartagnan Club Praha 10:8! Celkem čtyřikrát byl stav nerozhodný, ani jedno z družstev nevedlo v průběhu finálového duelu o více než jeden bod. Osmnáctou hru dovedl do vítězného konce Alexander Strnadel a Jihočeši, kteří na jaře vyhráli v Turecku Evropský pohár, získali další triumf.

 

09.09.1999 - Deník Sport

Šampionát šipkařů

Bulldogs Darts Pub v Praze 4-Michli bude v neděli 12. září svědkem historické události, uskuteční se zde I. mistrovství Unie šipkových organizací České republiky družstev v moderních šipkách. O titul šampiona bude bojovat šestnáct nejlepších ligových družstev ze čtyř organizací (Český šipkový svaz, Česká asociace kompaktních sportů, Česká šipková organizace a Asociace šipkových automatů), které začátkem letošního roku zaštítila nově vzniklá Unie šipkových organizací ČR, jež se vzápětí stala přidruženým členem ČSTV. Jedná se o první měření sil tohoto druhu, řada borců má za sebou úspěchy na domácí, ale i zahraniční scéně. Šampionát bude zahájen v 10.30 hodin, vítězný tým se může těšit na desetitisícovou prémii.

 

17.06.1999 - Deník Sport (van)

Šampionát v moderních šipkách

Obliba nového sportovního odvětví neustále roste Červený zámek v Hradci nad Moravicí bude během tří nadcházejících dnů patřit moderním šipkařům, kteří zde budou bojovat o domácí tituly při šampionátu České asociace kompaktních sportů (ČAKS). V sázce je rovněž nominace na podzimní mistrovství světa v Německu. Před pěti lety byly u nás šipky popelkou, dnes je pod křídly ČAKS sdruženo na 7500 hráčů a 550 klubů! Hraje se celostátní liga, probíhají stovky turnajů jednotlivců a dvojic, v poslední době se koná stále více dětských turnajů. Čeští moderní šipkaři se razantně prosazují na mezinárodné scéně, největšího úspěchu dosáhli letos v březnu, kdy v Turecku vyhráli prestižní Evropský pohár. Začátkem tohoto roku byla ustavena Unie šipkových organizací České republiky, která sjednocuje všechny šipkařské aktivity. »Stali jsme se přidruženým členem ČSTV, byl to velmi důležitý krok na cestě k dalšímu rozvoji mladého sportovního odvětví,« říká prezident ČAKS a předseda Unie šipkových organizací EVŽEN ČEJKA a jedním dechem dodává: »Unie, to je v současnosti 18 360 hráčů a 1465 klubů! K dalšímu historickému okamžiku dojde v září, kdy v Praze uspořádáme první šampionát Unie šipkových organizací. Tam se ukáže, kdo je u nás opravdu nejlepší.«

 

31.03.1999 - Deník Sport (van)

Šipkaři vyhráli Evropský pohár

S prestižní trofejí klubového mistra Evropy se vrátila do vlasti včera výprava českých šipkařů, která startovala v tureckém Marmarisu na soutěži European Big Open 99. Českou republiku reprezentoval vítěz Českého poháru v moderních šipkách Zlatovar Cup 98/99, jihočeský RS Kobylnice. Čtveřice Strnadel, Turinský, Valenta a Vaňásek porazila v semifinálovém souboji favorizované Slovince a ve finálovém duelu přehrála i mezinárodní tým Německa! »Jsem rád, že se potvrdila moje slova před odletem, kdy jsem prohlásil, že do Turecka odjíždíme s medailovými ambicemi. Úspěch má pro náš sport obrovský význam, před zářijovým mistrovstvím světa v Německu jsme soupeřům poslali nejlepší navštívenku,« prohlásil po návratu prezident České asociace kompaktních sportů a předseda Unie šipkových organizací EVŽEN ČEJKA. Konečné pořadí Evropského poháru: 1. Česká republika, 2. Německo I, 3. Německo II, 4. Slovinsko.

 

03.03.1999 - Deník Sport (VS)

Šipky znají mistra

Třetí ročník Českého poháru Zlatovar v moderních šipkách vyhráli v Hradci Králové hráči RS Kobylnice. Ve finále zdolal jihočeský celek šipkaře Fandy Sokolov přesvědčivě 6:0 a zajistil si tím právo startu na Big open FECS, který je zároveň Evropským pohárem. Ten se uskuteční v tureckém Marmarisu 22.-29. března a Českou asociaci kompaktních sportů bude reprezentovat trojice hráčů vítězného celku Jaroslav Vaňásek, Alexander Strnadel, Miloš Valenta, doplněná o Petra Turinského z Růže Sandra České Budějovice. V Českém poháru startovalo celkem 189 klubů a mezi poslední čtveřici se probojovaly celky Kobylnice, Sokolova, Drtiči ze mlýna Velká Bystřice a Trefa »21« Chrudim. Výsledky - semifinále: Sokolov-Chrudim 6:2, Kobylnice-Velká Bystřice 6:1. Finále: Kobylnice-Sokolov 6:0.

 

26.09.1998 - Deník Sport (Vladimír Vaněk)

Šipkařský průlom do špičky

E. Čejka: »Česká asociace kompaktních sportů má registrováno 4860 hráčů!« Pomyslnou díru do evropské a světové špičky udělali na skončeném mistrovství Evropy družstev a Světovém poháru v Kranjské Goře čeští šipkaři. V konkurenci šestnácti zemí skončilo družstvo na šampionátu starého kontinentu čtvrté, Soňa Kosinová vyhrála soutěž žen a v hodnocení národů patřilo české reprezentaci třetí místo. »Odborníci letos byli poněkud šokováni. Především se ptali na to, jak jsme tak rychle dokázali dohonit ostatní svět,« říká prezident České asociace kompaktních sportů EVŽEN ČEJKA, který na zmíněné dotazy odpovídal jednoduše: »Je to výsledek poctivé práce lidí, kteří zajišťují chod celého sportovního odvětví. Na šampionátu jsme letos měli kvalitní a vyrovnané družstvo.« Na mezinárodní scéně se čeští šipkaři objevili v roce 1994. »Na mistrovství Evropy v Německu jsme tehdy byli přizváni jako hosté a startovali mimo soutěž. O rok později jsme se zúčastnili světového šampionátu v Táboře, opět jsme sbírali zkušenosti, ovšem již jsme byli řádným členem Evropské federace kompaktních sportů (FECS).« V roce 1996 sbírali šipkaři další zkušenosti na ME v Nizozemsku, dvojice Vališ - Hlavatý tehdy vybojovala šestnáctou příčku. Na loňském Evropském poháru klubů na Kanárských ostrovech skončil DC Marvin Hradec Králové sedmý v turnaji kategorie C. Na světovém šampionátu ve Švýcarsku byl Robert Kuric sedmnáctý, dvojice Strnadel - Ženíšek skončila pátá a družstvo se probojovalo do čtvrtfinále. »Byl to první průnik mezi nej lepší, do absolutní špičky jsme se však probojovali až letos, kdy na Evropském poháru klubů skončil tým Černé zmije Hradec Králové pátý v turnaji kategorie A.« Letošní úspěch by měl podle Čejkova názoru šipkařům pomoci k tomu, aby se dostali pod křídla ČSTV. »Věřím, že také spojí dohromady celou šipkařskou obec. Český šipkařský svaz, Asociaci šipkových automatů a Českou asociaci kompaktních sportů. V případě spolupráce těchto subjektů by výsledek na mezinárodní scéně mohl být ještě lepší.« Šipky u nás získaly v posledních letech obrovskou popularitu, dokazují to holá čísla. »V roce 1994 jsme evidovali 600 hráčů, letos máme v rámci ČAKS registrováno 4860 šipkařů! Ligové soutěže začínalo v roce 1995 hrát 68 družstev, letos to je 462 klubů,« vypočítává Čejka a na otázku, čím si tento zájem vysvětluje, odpovídá: »Podařilo se nám do tohoto sportu zavést systém a řád. Vycházejí celostátní žebříčky, časopis Šipkař, lidé mají přehled. Šipky jsou dostupné z hlediska peněz i věku, v tomto směru neexistuje omezení.« V laických i odborných kruzích se vedou diskuse o tom, zda lze šipky považovat za sport. »Po čtyřletých zkušenostech si dovolím tvrdit, že z hlediska psychické zátěže rozhodně ano. Nejde o hospodskou zábavu, stoupá profesionalita. Šipky bych přirovnal k lukostřelbě nebo ke sportovní střelbě,« zdůrazňuje prezident ČAKS Evžen Čejka.

 

22.09.1998 - Deník Sport (van)

Šipkaři mezi světovou elitu

Českému družstvu chyběl k finálové účasti malý krůček Až nečekaně úspěšní byli na mistrovství Evropy družstev a Světovém poháru Evropské federace kompaktních sportů (FECS) čeští šipkaři. Reprezentační družstvo vybojovalo za účasti patnácti zemí v Kranjske Goře skvělé čtvrté místo. Českým šipkařům chyběl k finálové účasti malý krůček, ve čtvrtfinále vedli nad Chorvatskem 4:0, ale prohráli 4:5. Stejným výsledkem skončil souboj o třetí příčku se Slovinskem. »Družstvo ve složení Kosinová, Kroniková, Šveigerová, Vališ a Sviták odjíždělo na šampionát s přáním skončit do osmého místa. Plán vysoce překročilo,Českému družstvu chyběl k finálové účasti malý krůčekŠipkaři mezi evropskou elitouskončily za námi například favorizované týmy Německa a Švýcarska,« poznamenal sekretář České asociace kompaktních sportů VÁCLAV STANĚK. Výsledky - ME družstev: 1. Rakousko, 2. Chorvatsko, 3. Slovinsko, 4. ČR. Světový pohár - muži jednotlivci: 1. Pein (Rak.), 6. Sviták, muži dvojice: 1. Chorvatsko, 5. ČR (Vališ, Sviták). Světový pohár - ženy jednotlivkyně: 1. Schlechtová (USA), 2. Kosinová, 3. Kroniková, ženy dvojice: 1. Rakousko, 2. ČR (Kosinová, Šveigerová), 3. Belgie. Světový pohár smíšené dvojice: 1. USA, 6. ČR (Šveigerová, Vališ). Hodnocení národů: 1. Rakousko, 2. USA, 3. ČR.

 

17.09.1998 - Deník Sport (VS)

Šipky míří do Slovinska

Pod novým názvem Česká Zlatovar liga v šipkách zahajují hráči České asociace kompaktních sportů čtvrtý ligový ročník. Do nové sezony se přihlásilo 411 klubů z celé republiky s 3800 hráči. Českou reprezentaci čeká hned na úvod sezony prověrka výkonnosti. Zúčastní se ME FECS národních týmů a MS FECS jednotlivců ve Slovinsku. Reprezentační družstvo tvoří hráči: Vališ (Hr. Králové), Sviták (Č. Budějovice), Kroniková (Veselí n. L.), Kosinová (Bezměrov), Švejgerová (Hr. Králové). Reprezentanty doprovodí dalších 45 hráčů, kteří se v Kranjské Goře zúčastní různých turnajů. Celostátní žebříček - muži: 1. Fiala, 2. Špaček, 3. Klazar (všichni Hr. Králové), 4. Krejcar (Humpolec), 5. Vodvárka (Prosetín). Ženy: 1. Šveigerová (Hr. Králové), 2. Kosinová (Bezměřov), 3. Veselková (Hr. Králové)

 

27.03.1998 - Deník Sport (sk)

Spring Cup v Praze

V pražském hotelu Mövenpick se odehraje od 3.-5. dubna turnaj v klasických šipkách Spring Cup, který by se dal po Evropském poháru klasifikovat jako druhé neoficiální mistrovství Evropy družstev. Body získané tam se započítávají do světového žebříčku a soutěž je rovněž zařazena v kalendáři Světové šipkové federace. Spring Cupu se účastní osm států: Nizozemí, Belgie, Francie, Lucembursko, Německo, Rakousko, Švýcarsko a pořádající Česká republika. Každou zúčastněnou zemi bude reprezentovat 8 mužů a 4 ženy. Soutěžit se bude ve dvojicích a jednotlivcích, přičemž vítěz automaticky postupuje na mistrovství světa do Londýna. Určitou raritou je také to, že se nehraje o peníze, ale pouze o prestiž. Jasnými favority budou Nizozemci a Belgičané. Naše reprezentace se na Spring Cupu představila poprvé v roce 1996 a nezaznamenala většího úspěchu. Letošním cílem je podle ředitele turnaje Jiřího Tomance umístění mezi nejlepšími pěti týmy. "Přiznávám, že nemáme tolik zkušeností z velkých mezinárodních turnajů, ale zlepšujeme se. Od roku 1996 úrověň hráčů rapidně stoupla, nyní dokážeme sehrát vyrovnané zápasy i se zeměmi, kde se tomuto sportu věnují už pěknou řádku let", říká Jiří Tomanec, který doufá, že obliba šipek poroste i u nás. Vždyť vedle Českého šipkového svazu existuje dalších devět oblastních organizací, které na nové zájemce čekají s otevřenou náručí.

 

22.11.1997 - MF Dnes (Roman Pekárek)

Šipkař s chladnou hlavou by se patrně stal neporazitelným, tvrdí šampionka

Ruzyně (Od našeho spolupracovníka) - Snad každý, kdo trávil volný čas v nějaké hospůdce, si musel všimnout blikajících automatů, kam mnozí házejí peníze, doufajíce ve vysoké výhry. Avšak v posledních letech se objevily i automaty, na nichž se hrají moderní šipky. To je nejobvyklejší cesta, jakou se současní vrcholoví šipkaři s tímto sportem seznámili, byť většina z nich začínala s klasickými (tzv. steelovými) šipkami. Výjimkou není ani letošní mistryně republiky Lucie Chasáková z Prahy. "Mou matku napadlo pořídit do baru terč, a tak jsem ve volných chvílích mohla házet. Později jsem přešla i na elektronické šipky, avšak těm klasickým zůstávám stále věrná," popsala své začátky domácí šampionka. Moderní šipky se prosazují po celém světě, a to zejména pro neustále vzrůstající počet míst, kde se dají hrát. Nezanedbatelným důvodem je také fakt, že hrát je může prakticky kdokoliv, neboť ovládání přístroje je velmi snadné a pouhým stiskem tlačítek je možno volit různé typy her. "Při klasických šipkách si soutěžící musí body odečítat sami, ale zde to za nás vykoná automat. Na druhou stranu mám pocit, že elektronika mírně ruší při soustředění se na hod," zamyslela se nad rozdíly Chasáková. Do České republiky se šipky dostaly po listopadu 1989. V současné době v tuzemsku tento sport prožívá obrovský boom. Za největší úspěch zdejších šipkařů lze jednoznačně pokládat titul mistryně světa, který získala na červencovém světovém šampionátu ve Španělsku Olga Libertinová. V domácím prostředí se hrají nejen turnaje jednotlivců, jako například Bohemia Dart Cup, ale také ligová soutěž družstev. Věnovat se tomuto sportu může kdokoliv, podmínkou je být registrován v Českém šipkovém svazu a vlastnit tři šipky, jejichž cena se většinou pohybuje mezi dvěma sty až několika tisíci korun. "Zde neplatí pravidlo, že čím dražší, tím lepší. Naopak, každý by si měl šipky několikrát vyzkoušet a vybrat si ty, které mu nejvíce vyhovují," radí šampionka. Na území republiky existuje i několik šipkařských klubů, které sdružují ty nejlepší závodníky. Pro ně je to výhodné hlavně z hlediska finančního zázemí, neboť kluby za ně platí především startovné na větších domácích a mezinárodních turnajích. "Momentálně jsem bez klubové příslušnosti, ale mám již několik nabídek. Je to pro mne pak jednodušší, protože si nemusím platit i další náklady spojené s turnaji, jako je ubytování, doprava a hlavně jídlo," odhaluje finanční náročnost šipkového sportu Chasáková. I v šipkách je nutné neustále trénovat a zdokonalovat techniku. Ani hodiny tréninku nemusí zaručit dobrý výsledek, neboť často rozhoduje momentální koncentrovanost a samozřejmě i trocha štěstí. "Při zaměstnání mám času opravdu málo, přesto se snažím pravidelně trénovat alespoň hodinu a půl denně. Najde se však i týden, kdy se k terči vůbec nedostanu." Závodníci spolu soupeří nejčastěji ve hře zvané 501, kdy je podstatné proházet se co nejdříve k nule. Mnohdy ani velký náskok nezaručuje vítězství, protože nejtěžším úkolem je v závěru hodit přesně takové číslo, aby na ukazateli skóre svítila jen čistá nula. Proto není těžké si představit, že v mnoha případech rozhoduje zejména větší koncentrovanost a zachování si chladné hlavy. "Zatímco na turnajích jsou závodníci velmi nervózní a mnohdy se jim nedaří hodit ani to, co potřebují, s klidnými nervy při tréninku dosahují špičkových výkonů. Já osobně z nervozity nikdy před turnajem nejím, zato po závodě se to snažím dohnat," usmívá se šipkařka. "Myslím si, že jestliže se najde někdo, kdo dovede zachovat chladnou hlavu a klid, bude neporazitelný," míní Lucie Chasáková.

 

14.06.1997 - MF Dnes (Marcela Titzlová)

Trefa do středu neznamená vždy vítězství

Zhruba před pěti sty lety napadlo jednoho z mnoha potomků slavného Robina Hooda zkrátit šípy tak, aby se jimi dalo házet do dřevěného špalku. Tak bylo v místním hostinci o dobrou zábavu postaráno i za nejtypičtějšího anglického počasí. Kdo zrovna nebyl na řadě, mohl vést řeči a přihýbat si z plného korbele. Zrodil se sport, který si přednedávnem našel cestu i do českých zemí a dnes mu zde holdují desetitisíce nadšenců.

Vzhledem k tradici družného hospodského života, kterou Čech s Angličanem plně sdílí, není divu, že byl přijat opravdu vřele. Přičinil se o to především dnes třiatřicetiletý Martin Kopecký, první předseda České šipkové organizace a mistr Československa z roku 1992. Házet šipky viděl poprvé v jejich domovině, kam zavítal jako průkopník středoevropského skateboardingu. "Nejvíc mě zaujala rovnost šancí, které mají v šipkách všichni hráči: klidně se mohou měřit otcové se syny a manželé s manželkami. Když organizujete turnaj pro tělesně postižené, není vůbec nutné měnit pravidla. Nerozhoduje totiž síla, ale soustředění, koordinace pohybu a dobrá muška."

Než pravidla přejdou do krve

Klasické šipky jsou sportem poměrně nenáročným, jak fyzicky, tak finančně. Pro začátek stačí přesvědčit místního hostinského, aby pořídil na zeď terč, zakoupit sadu tří šipek, které se vejdou i se speciálním pouzdrem pohodlně do kapsy - a pustit se do hry. Na výběr je mnoho variant, nejrozšířenější se nazývá 501 podle počtu bodů, které má na počátku každý ze soupeřů. Výsledek každého kola, sestávajícího ze tří hodů, se potom odčítá až k nule. Terč je ovšem záludný - pro nejvyšší počet bodů je nutné mířit nikoli do středu, ale nad něj - a stačí, aby se jen trochu zachvěla ruka a z dvacítky je jednička. Také poslední tři hody je třeba pečlivě vážit hráč musí dosáhnout přesně nuly a zakončit dablem neboli dvojnásobkem. Pokud hozené body přesahují hodnotu zbývající přesně do nuly, celé kolo se nepočítá a hráči zůstává dosažená bodová hodnota před tímto kolem. Přesto těm opravdu dobrým trvá jedna hra neboli leg jen pět minut. Pravý terč lisovaný ze sisálových vláken stejně jako prvotřídní šipky svého majitele hravě přežijí. Jediný prostor, kde může dát najevo svou individualitu a měnící se zájmy, jsou plastová křidélka šipky. Na těch se postupně může vystřídat lebka se zkříženými hnáty, vášnivá Marylin a reklama na pizzu.

Éra blikajících monster

V České republice se dnes věnuje šipkovému sportu stále více příznivců. Po klasických "steel" šipkách s kovovým hrotem, kterými se hází do sisálového terče, nastoupila před několika lety vítězné tažení nová generace moderních šipek s plastovými hroty a elektronických terčů. Líní počtáři mají vystaráno - elektronické terče hlídají samy jejich skóre, blikáním navádějí na správnou volbu výseče a ještě vítězi zahrají tuš. Technika házení zůstává stejná, jen šipky jsou o něco lehčí. Proto se jména špičkových hráčů objevují v čele žebříčku obou disciplín. V současné době vede v elektronických šipkách Karst Blaine, Kanaďan usazený v Šumperku. Také jeho třináctiletý syn už patří k obávaným soupeřům. "Viděl mě házet šipky už od narození a ve dvou jsem mu pověsil terč tak nízko, aby to mohl zkusit sám. V Kanadě začal šipkový boom s návratem vojáků z druhé světové války a v okolí Calgary, odkud pocházím, neodmyslitelně patří ke společenskému dění." S poslední novinkou přišli podnikaví Američané. Na elektronických terčích rozšířili středy a pruhy s dvojnásobnou a trojnásobnou hodnotou. Zvýší se tak prý radost ze hry. A samozřejmě pak také jedna placená hra neboli leg trvá kratší dobu. Byznys zkrátka patří k moderním šipkám stejně jako pivo k těm klasickým. "Před každým závodem se sportovcům v těle přímo vzedme hladina adrenalinu," vysvětluje Karst Blaine. "Při tenisu jej hráč převede do pohybu, ale při šipkách je naopak nutné se maximálně zklidnit. Právě v tom pomáhá pivo. Já si ho také dám, i když doma při tréninku zásadně nepiju."

 

28.05.1997 - MF Dnes (vh)

Pražský šipkař procestoval celý svět

Břevnov - I když se při mistrovství republiky v šipkách všeobecně očekávalo finále mužské kategorie mezi loňským vítězem, v Čechách žijícím Kanaďanem Blainem Karstem a Jaroslavem Ženíškem z Prahy-Modřan, oba borci vypadli už v semifinále. Nijak zvlášť se kupodivu nermoutili. "Úroveň soupeřů se zlepšila, přibylo hodně dobrých hráčů," hodnotil soutěž Kanaďan Karst. "Že jsem skončil předčasně, to je zkrátka osud. Ale šipky se hrají hlavně pro radost a tu mám, i když jsem loňské prvenství neobhájil." Karst měl k radosti i přes svoje zaváhání pádný důvod, jeho syn vyhrál kategorii juniorů. Zklamaný nebyl ani Jaroslav Ženíšek. "Šipky hraji už šestnáct let, takže už jsem si na nějaké ty prohry zvykl. Ono je snadné se dostat nahoru, ale udržet se tam, to už je těžší." Jaroslav Ženíšek začal se šipkami v roce 1983 v Novém Jižním Walesu, kde tehdy pobýval. "V Austrálii jsou šipky hodně rozšířený sport, už tenkrát tam bylo deset tisíc organizovaných hráčů," vysvětluje Ženíšek. K protinožcům se dostal jako emigrant. "V roce 1968 jsem vzal batoh a šel poznávat svět. Začal jsem v Rakousku a zamířil do Austrálie," vzpomíná Ženíšek. Tam dostal v roce 1973 australské občanství, ale cestoval dál. "Zamířil jsem do Asie, vždycky mě totiž fascinovala Čína," tvrdí. "Na Tchaj-wanu jsem v roce 1976 vyhrál otevřený turnaj v tong-so-du, což je jeden ze stylů bojového umění kung-fu. A když jsem začal být na souboje starý, zkusil jsem šipky. U nich jsem zůstal dodnes," usmívá se padesátiletý malíř pokojů a lakýrník, postavou spíše připomínající dřevorubce.