Z tisku - články -2002

 

14.11.2002 - Berounský deník

Elektronické šipky si získávají stále více příznivců

Mega Tour je největší seriál turnajů v elektronických šipkách v České republice. Existuje již několik let.

Naše první turnaje. Poprvé jsem Mega Tour poznal v roce 2000, kdy jsme začínali hrát turnaje v Hořovicích v Restauraci na Krétě. Imponovala mi dlouhodobost tohoto seriálu a perspektivita. Líbilo se mi, že každý týden si mohu jít zahrát s těmi nejlepšími hráči v regionu a zároveň se mohu poměřovat s těmi nejlepšími v České republice. Na těch prvních turnajích jsem poznal kluky z Příbrami, kteří hráli velice dobře a my jsme se mohli od nich učit. Už jenom to, že jsme pochopili, že je lepší si odhazovat při zavírání hry na 32, než na 30. Proč, to každý pochopí během pár týdnů, když bude hrát pravidelně a chodit na turnaje. Když házíte na 32 a trefíte jenom 16, můžete pak hned zavírat D8, pak D4 a D2, na rozdíl od 30, když trefíte 15 a pak si máte odhodit malou lichou, což je někdy při tom nervovém vypětí dosti těžké. Na Krétě jsem poznal další výborné hráče, jako je Miloslav Navrátil z Trefy 21 Chrudim, který mě imponoval svým stylem a klidem při hře. Když náš první Mega Tour skončil, jelo nás pár na finále. Byl to pro nás veliký zážitek vidět nejlepší hráče z republiky. Měl jsem trochu smůlu, protože velké finále mi uteklo jen o dvě postupová místa, a tak jsem nastoupil "jen" do malého. Tam jsem si vedl poměrně dobře, párkrát jsem vyhrál vpravo, ale pak jsem si přestal dávat pozor na šipkové automaty, které přepínaly na druhého hráče až za 7 vteřin, což byla na mě dost dlouhá doba. Proto jsem také o pár pěkných hodů přišel, protože jsem házel a nebyl ještě přepnutý terč. To mě dokonale rozhodilo, že jsem skončil na nějakém 13. - 16. místě. Nebyl to špatný výsledek ze 118 lidí, ale ceny byly jen do 8. místa, takže jsem si nic neodvezl.

Pak přišly úspěchy. Zato druhý rok jsem si to totálně vynahradil. Měl jsem tehdy odehráno jen nějakých 8 nebo 10 turnajů. To mě opravňovalo jen na malé finále, ale to mi nevadilo. Jelo nás z Hořovicka jenom devět dvěmi auty brzy ráno. Byla pěkná zima, ale všichni jsme se velmi těšili. Velké štěstí bylo, že na velké finále nepřijelo mnoho lidí, tak se přibírali náhradníci z dalších míst. Když už přibírali ze 700. místa, naklusal se také přihlásit, i když jsem byl až 894. Tak jsem byl poprvé ve velkém finále Mega Tour. Do Králík u Nového Bydžova se sjelo na 700 lidí. Hrálo se ve velké hale na 80 šipkových automatech, což jsem v životě ještě nikdy neviděl. Pěkný šrumec a spousta lidí, což nemám moc rád, ale ta atmosféra, to se nedá popsat. To pochopí jen ten, který bude na místě a bude mít šipky tak rád, jako my. Do prvního zápasu, který se hrál v 301 D.O. na tři vítězné legy, jsem nastoupil proti Jardovi Jersákovi, kterého jsem vůbec tenkrát neznal. Ač jsem byl velmi nervózní, zvítězil jsem 3:2. Do druhého kola jsem nastoupil proti takovému malému špuntovi, snad dvanáctiletému, ale když začal, málem mi vypadly oči: devatenáct, tripl 19 a T 19. Než jsem se vzpamatoval, prohrával jsem 0:1. Pak jsem začal hrát a nakonec jsem zvítězil 3:1. Ke třetímu zápasu jsem nastupoval už v úplném klidu, protože jsem se domluvil, že nebudu řídit zpátky, takže jsem si mohl dát kapku alkoholu na uklidnění. Dostal jsem Šice Bohumila, který se pohyboval někde kolem 60. místa na republikovém žebříčku. Porazil jsem ho také 3:1 a rázem jsem byl na 65. místě nejhůř. To už se mi rozklepala kolena, protože dostat se takhle daleko jsem si ani ve snu nepředstavoval. Pak už to šlo velice rychle. Hrál jsem s Karlem Romanem, který nakonec skončil 7.- 8. A vlevo jsem dostal úplného šílence, který mi nedal žádnou šanci. Ale i tak jsem byl velice spokojený. Ostatní od nás také střídali úspěchy s nezdary. Olga Černohorská došla na 129. místo a odvážela si fritovací hrnec. Aleš Novák z Praskoles sice prohrál hned v 1.kole, ale vlevo se prokousal až na 97. místo a vezl si soupravu nářadí. Pak jsem si šel vybrat cenu já. Čapnul jsem nějaký telefon, protože video na mě nezbylo. Telefon byl velice pěkný v ceně zhruba 3500 Kč (tehdy). Pak přišly na řadu doprovodné programy jako travesty show, vystoupení kouzelníků, striptýzy, živé kapely, no prostě super.

Letošní Mega Tour. A teď něco k letošnímu Mega Tour. Po loňském Mega Tour v Cheznovicích jsme koncem dubna odstartovali v Hořovicích v Restauraci Na Valdeku. Letos se také velmi zvedla návštěvnost turnajů až na rekordních 38 šipkařů, což se ještě v tomto regionu nestalo. Průměrně chodí na turnaje Mega tour kolem 28 lidí. Od 11. turnaje začaly také Cheznovice, kde je průměr poloviční. Na turnaje opět začali jezdit Příbramáci, pravidelně chodí také Hostomičťí a z Litně. A noví začali přijíždět také z Plzně, protože mají také hrací místo na Doubravce. Rozmnožila se také hrací místa. V roce 2000 se hrálo na 28 místech, loni už na 44 a letos na rekordních 52 hracích místech Mega Tour. Určitě také daleko více naroste Jackpot a také přibyde více cen na finálovém turnaji, který bude opět v Králíkách u Nového Bydžova. Tento rok bude finále zřejmě rozdělené jak na muže, tak na ženy, každý bude mít své finále. Proto se také bude hrát dva dny: 14. -15. 12. 2002. Letos se také podstatně zvedla úroveň hry. Jsou k vidění velice pěkné souboje, častokrát se zavírá ve třetím kole i vysokými čísly. I mě se podařilo zavřít 7. šipkou a zavírat 147 a 111 nebo čistým středem. Nejvíc se mi dařilo v Plzni, kde se mi povedlo třikrát vyhrát. Jednou jsem vyhrál i na domácí půdě Na Valdeku při rekordní návštěvě - 38 šipkařů. Se čtyřmi vítězstvími jsem se dotáhl na Daniela Sopra z Litně, zřejmě nejlepšího hráče (samozřejmě s hořovickým Krbečkem) v našem regionu. Po 19. turnaji jsme se Soprem, Košíkem a Lesákem kolem 40. místa z celkových asi 2500 šipkařů v České Republice, kteří se zúčastňují turnajů Mega Tour. Vůbec se celkově zvedla návštěvnost. Celkem na naše hrací místa v Hořovicích a Cheznovicích přišlo kolem stovky různých šipkařů. Věřím, že se jak návštěvnost, tak počet šipkařů ještě zvětší. O zážitky z šipkařské Mega Tour se se čtenáři podělil Martin Hruška, Hořovice.

 

10.10.2002 - MF (vk)

Trutnovští šipkaři sbírali medaile

Nový Bydžov - Na mistrovství České republiky šipkařských družstev, které se uskutečnilo v Králikách u Nového Bydžova, vynikli závodníci trutnovských klubů. V mužské kategorii obsadil tým Kousal Twist čtvrté místo, mezi ženami skončily Fčely Trutnov druhé a stejného umístění dosáhli v závodě Českého poháru mládeže i šipkaři Esotroniku Baníku Žacléř.

 

07.10.2002 - Hradecké noviny

Čtyři dny ve znamení šipky

Při šipkařských kláních kromě umu o vysledku často rozhodují nervy hráčů a na terči milimetry.

Králíky - Kulturní dům v obci nedaleko Nového Bydžova na Královéhradecku byl po čtyři dny dějištěm mistrovství České republiky družstev a 1. republikového turnaje v moderních šipkách. Jeho organizátory byly Česká asociace kompaktních sportů (ČAKS) a Asociace šipkových automatů (AŠA). Součástí rozsáhlé akce, k jejímuž pořádání králický "megakulturák" skýtá výborné podmínky, bylo i několik doplňkových turnajů kategorie D.

Šipkařský maratón

Mistrovství ČR družstev se zúčastnilo 53 mužských týmů, deset ženských a dvanáct mládežnických. V 1. republikovém turnaji jednotlivců startovalo 200 mužů a 63 žen, v kategorii dvojic 73 mužských, 27 ženských párů a 47 mixů. Hrálo se na čtyřiašedesáti šipkových automatech. Po našem dotazu, kolik duelů se v uvedených turnajích od čtvrtka do neděle celkem sehraje a následném propočtu všech "pavouků", hlavní rozhodčí a sekretář ČAKS Václav Staněk došel k číslu, které udivilo i jeho samotného - 3428!

Úpická Procházková první

Úvodní soutěž dvojic mužů vyhráli Martin Hoffman a Zdeněk Jíša ze západočeského DC Bunda team A Starý Klíčov před Východočechy Robertem Kuricem (Trutnov 1) a Jiřím Schwertnerem (W Sport Trutnov). Ve stejné soutěži žen dominovala rovněž západočeská dvojice Bohumila Lakatošová - Magdalena Pazderová z ADAK Mírová. Třetí místo vybojovaly Lucie Soukupová (Black Shots Svítkov) a Dagmar Komorová (Zippo team Chlumec nad Cidlinou). Turnaj žen vyhrála Alena Procházková (Vinárna Republika Úpice), z východních Čech se dále v první desítce podělily o sedmé místo Eva Rychterová a Hana Pokorná (obě DC Marvinky Hradec Králové), Iva Zálabská z Mladých Buků byla devátá. Ostatní mistrovské a turnajové soutěže skončily včera po uzávěrce této strany.

Základ reprezentace ČR

Jak nám řekl Václav Staněk, nejúspěšnější účastníci mistrovství ČR a republikového turnaje vytvoří základ širší české reprezentace pro mistrovství Evropy ve Španělsku na přelomu května a června nadcházejícího roku. K nim pak budou podle dosažených výsledků během sezóny přibývat další a další. Jména reprezentantů budou definitivně známa po skončení posledního z nominačních turnajů krátce před evropským šampionátem.

 

24.07.2002 - Boleslavský deník (Josef Štajner)

Šipkařští dědkové mají zkušenosti na rozdávání

Čilec/Krnsko - Stále populárnější hra šipky přitahuje dnes spoustu lidí. Jsou sportem, který se může hrát v každém věku. A právě toto sportovní odvětví si vybrali dva hráči, kteří jsou nejen velkými soupeři, ale i kamarády a jsou ve věku, který je označován jako "dědkovský", protože každého z nich už těší společnost vnoučat. Vladimír Vaněček z Čilce a Jaroslav Falta z Krnska hrají šipky závodně a je to pro ně velká společenská událost. Znamená to i poturnajové posezení s přáteli nad vychlazeným půllitrem, vzpomínání na první stoosmdesátku, ale i na infarktové zápasy, kdy je soupeř lehkou šipkou blízko vítězství. Oba však mají zkušeností na rozdávání a nebude na škodu pamatovat si několik dobře míněných rad, kterými se při hře oba sami řídí. Největším nepřítelem každého šipkaře je nervozita. Jak se s ní vypořádat, na to znají oba šipkařští nestoři recept.

Trénink by měl být daleko těžší než samotná turnajová hra. Vede ke stálosti výkonu, ta pak k sebedůvěře a sebedůvěra k úspěchu. Čas a píli je třeba věnovat především zvládnutí závěrů hry, které vedou k samotnému úspěchu.

Soustředění není jenom pouhá koncentrace. Nepřemýšlejte s kým hrajete a co dotyčný dokázal, nemyslete na peněžité částky, ceny či body, které dostanete za výhru. Nesledujte hru soupeře, neposlouchejte hudbu z music boxů, neposlouchejte kibice. Ti vám nepomohou, ale ztratíte koncentraci a začnete dělat chyby. Soustředit je nutné jen na místo na terči a pravidelně zasahovat T20 a D16.

Jistota je klíčová pro zbavení se nervozity a myšlenka, že se cíl mine, nesmí přijít. Na druhé straně nelze přeceňovat své schopnosti, ani podceňovat soupeře. Je třeba si zapamatovat, že hra není prohraná, dokud soupeř nehodí double a každý leg je úplně jiný.

Zkušenosti jsou ve hře šipek k nezaplacení. Hráč může vyslechnout řadu rad o psychologii a strategii, ale musí především hrát, nejlépe proti lepším hráčům a něco se od nich učit. Zkušený hráč nesmí dát najevo, jak mu vadí, že hodí malé číslo. Toho by soupeř využil k posílení své sebedůvěry. Pak přijde trefa v situaci bytí či nebytí, hráč vyhraje leg a napětí pomine. V podobné situaci příště se určitě hráč bude cítit uvolněněji. Je třeba se naučit i přijmout prohru. Kdo to nedokáže, prohrává dvakrát. Tolik tedy několik dobře míněných "dědkovských rad" Vladimíra Vaněčka a Jaroslava Falty. Oba vědí, že šipkařský sport je také o pochopení rodinných příslušníků. Přejí si, aby šipkařský sport našel další nadšence nejen v hráčích, ale i ty, kteří tento sport finančně podpoří. Protože tak jako v jiných sportech, je i v šipkařském peněz nedostatek.

Fotografie: Veteráni šipkařského sportu Jaroslav Falta z Krnska (vlevo) a Vladimír Vaněček z Čilce (vpravo) jsou velkými soupeři u šipkařského automatu, ale velcí kamárádi po boji. Foto Karel Vaniš

 

02.06.2002 - ČŠS (Jan Mihók)

VI. MR družstev ČŠS

Ve dnech 1.-2.6.2002 proběhlo ve Staré Vsi nad Ondřejnicí již VI. MR družstev ČŠS. Zúčastnilo se jej všech 32 nominovaných družstev z celé ČR.

Ve sportovní hale se hrálo na 32 elektronických šipkových automatech firmy Novex Kunovice, která je pro tento účel pořádajícímu Severomoravskému oblastnímu šipkovému svazu zapůjčila.

Po zahájení byla družstva rozlosována do osmi čtyřčlenných skupin, kde hrála systémem každý s každým 3 utkání (11 zápasů - 8x dvouhra, 2x čtyřhra a 1x cricket). Po odehrání základních skupin vždy 2 nejlepší družstva postoupily do šestnáctičlenného play off, jehož 1.kolo proběhlo ještě v sobotu. Ostatní kola play off byla na pořadu druhý den.

V utkáních v základních skupinách nedošlo k žádným výrazným překvapivým výsledkům. Všechny “jedničky” z jednotlivých oblastních šipkových svazů postoupily do play off. Za zmínku stojí jen připomenout vítězství družstva Haluzáci Světlá n.S. ve skupině H z pozice “trojky”.

V play off byly k vítězům skupin dle předem připraveného klíče dosazeny družstva z druhých míst. Hrálo se do šestého vítězného zápasu v utkáni. 1.kolo tohoto KO systému přineslo až na jeden výsledek vítězství vždy družstvům, které vyhrály základní skupiny. Onou výjimkou bylo vítězství DC Hornets Adamov nad dříve již zmíněnými Haluzáky Světlá n.S.

Do nedělního čtvrtfinále postoupily tyto dvojice : · DC Staving “A” Frýdek-Místek proti ŠK U Hasiče “A” Praha - Staving se dostal brzy do vedení 2:0, ale pak jakoby se zalekl postupu. Hasiči v dalších zápasech již neprohráli a utkáni skončilo v jejich prospěch 6:2 · DC Saker “A” Hulín - Esotronik Medvědi “A” Žatec - Saker šel nezadržitelně za vítězstvím. Medvědi zaspali začátek utkáni jakoby dopolední hodiny nebyly jejich silnou zbraní. 6:1 pro Saker · DC Sever Týniště n.O. - Colins České Budějovice - jednoznačně nejdramatičtější utkání čtvrtfinále. Sever jako loňský mistr a letošní vítěz PVP ČŠS narazil na dobře připravený Colins, který v celém utkání nepustil soupeře do vedení. O výsledku nakonec rozhodoval cricket. Celkově 6:5 pro Colins. SK Maxima Český Krumlov - DC Hornets Adamov - v tomto utkáni se jedno z největších překvapení čtvrtfinále Hornets dostalo do vedení 1:0, pak už se projevovala převaha několinásobného mistra ČR Maximy, který toto utkáni vyhrál 6:3.

Semifinálová účast družstev jednotlivým oblastním šipkovým svazů přináší vždy další místo pro nominaci na MR v následujícím roce, tzn., že na MR v roce 2003 budou mít zastoupení JČOŠS - 6 družstev, JMOŠS - 5 družstev, rovněž StČOŠS, ostatní po 4 družstva.

Semifinále: první semifinálovou dvojici tvořila družstva ŠK U Hasiče “A” Praha proti DC Saker “A” Hulín - utkáni mělo jednoznačný průběh. Saker asi doplatil na snadné a rychlé vítězství ve čtvrtfinále a dlouhá pauza před semifinálovým utkáním se ukázala jako rozhodující. Hasiči byli více rozjetí předchozím vítězstvím a vyhráli 6:0 ( sedmý zápas tohoto utkáni, který vyhrál Saker již výsledek neovlivnil)

druhou semifinálovou dvojicí bylo jihočeské derby mezi SK Mxima Český Krumlov a Colins České Budějovice - do stavu 2:2 to vypadalo, že Colins je družstvem dramatu. Pak už opět začala mít navrch zkušenější Maxima hlavně zásluhou nejlepšího hráče semifinále a následného finále Jaroslava Vaňáska. Maxima vyhrála 6:3.

Finále : ŠK U Hasiče “A” Praha - SK Maxima Český Krumlov
Finálový zápas byl patrně jeden z nejdramatičtějších v historií MR družstev ČŠS. Hasiči se s Maximou do stavu 2:2 střídali ve vedení. Pak získává navrch Maxima. Vede 5:2. Hasiči srovnávají na 5:5. A jsme u cricketu. Na obou stranách stojí nejlepší z obou družstev - Miloš Valenta s Jaroslavem Vaňáskem za Maximu a Jakub Rejent se Zbyňkem Ledvinkou za Hasiče. Nakonec rozhoduje třetí leg tohoto zápasu. Vyhrává Maxima a po celkovém vítězství 6:5 v tomto utkáni se stává pro rok 2002 mistrem ČR družstev ČŠS.

Protože i družstva tvoří jednotlivci, připomeneme si zde sestavy těch nejlepších :

3.místo - DC Saker “A” Hulín: Bednařík Jaromír, Benischko Roman, Franek Jiří, Kotásek Tomáš, Marinov Michal a Novák Milan
3.místo - Colins České Budějovice: Bauer Pavel, Dřevo václav, Dvořák Petr, Kysel František, Sviták Pavel a Ševčík Radovan
Vícemistr ČR - ŠK U Hasiče “A” Praha: Ledvinka Zbyněk, Rejent Jakub, Slabý Erik, Slepička Petr, Tichý Milan a Tichý Petr
Mistr ČR - SK Maxima Český Krumlov: Dvořák Jan, John Pavel, Kopta Jindřich, Perník Jan, Valenta Miloš a Vaňásek Jaroslav.

 

08.05.2002 - ČAKS-AŠA

Poslední EDU Ranking před evropským šampionátem

Česká výprava byla tentokrát daleko početnější než obvykle a tak tradiční Papamobil nahradil velký pohodlný autobus. Ten všechny šipkaře bez problémů dopravil až do italského Cestenata, kde se uskutečnil poslední Rank před blížícím se evropským šampionátem.

Přestože účast byla o něco menší než na našem brněnském turnaji, nechyběl prakticky nikdo z absolutní špičky evropských žebříčků EDU. A už pohled do výsledkové listiny úvodních čtvrtečních, ale nakonec i pátečních soutěží ukazuje, že se favoritům dařilo. Jedinou soutěží, kterou "nezvládli" byl hlavní turnaj EDU mužů. Tam se skvělým výkonem připomněl mistr Evropy z Poreče Jirka Vlasák a získal skvělé druhé místo! Tradičně o místa nejvyšší hrála i Marika Benešová, tentokrát "jen" pátá.

Hlavní soutěže

EDU Ranking muži (106): 1. Mezses Robert (H) , 2. Vlasák Jiří, 3. Vince Mark (H), ...13. Dlab Josef, 17. Černý Vlastimil, 25. Drtil Pavel, 33. Schwertner Jiří, Bauer Pavel, Křivánek Radek, Bednár Pavel.

EDU Ranking ženy (39): 1. Čužič Maja (HR), 2. Schumacher Monika (CH), 3. Kallen Nathalie (CH), 5. Benešová Marika, ...13. Mráčková Hana, 17. Černohorská Olga, Vlasáková Veronika, 33. Hazuková Veronika.

EDU Ranking DYP (58 dvojic): 1. Schulthess Lukas (CH), Martin Peter (SK), 2. Colin Jean Philippe (F), Protega Goran (HR), 3. Dukic Vedran (HR), Shaller Andre (CH), 4. Vlasák Jiří, Brennsteiner Gerald (A), 5. Drtil Pavel, Winter Denise (CH), 7. Benešová Marika, Bichsel Mark (CH), 9. Hykš Martin, Meszes Robert (H), .Schwertner Jiří, Sitarčíková Eva (SK), 13. Pavel Milan, Radanovic Predrag (HR), Černý Vlastimil, Duben Hermann (A).

Open soutěže

Cricket dvojice (23): 1. Mensur Suljevič (A), Sergei (SL), 2. Vedran Dukič (HR), Smrkinič Filip (HR), 3. Cris Total (BRD), Gieger Andreas (BRD), 9. Vystavěl Květoslav, Křivánek Radek.

Triple Mix (30): 1. Zlatko Prekrit, Mlinarič Branimir, Domšič Martina (HR), 2. Kolatorsli Darek (I), Schultess Lukas (CH), Schumacher Monika (CH), 3. Martin Peter (SK), Benešová Marika, Luis Jose Rodriquez (ESP), 4. Černohorská Olga, Vlasák Jiří, Schwertner Jiří, ...7. Mráčková Hana, Stryka Petr, Hykš Martin.

Dvojice muži (41): 1. Pein Anton (A), Suljovic Mensur (A), 2. Martin Peter (SK), Protega Goran (HR), 3. Mlinarič Branimir, Zlatko Prekrit (HR), 9. Drtil Pavel, Dlab Josef, ...13. Vlasák Jiří, Schwertner Jiří, 17. Bednář Pavel, Poživil František Černý Vlastimil, Vystavěl Květoslav.

Dvojice ženy (14): 1. Domšič Marika (HR), Čužič Maja (HR), 2. Benešová Marika, Gracová Viktoria (SK), 3. Winter Denise (CH), Kallen Nathalie (CH), ...9. Mráčková Hana, Černohorská Olga, 13. Vlasáková Veronika, Hazuková Veronika.

Turnaj odpadlíků (51): 1. Kotal Chris (BRD), 2. Vlasák Jiří, 3. Schwertner Jiří, ...25. Drtil Pavel, Stryka Petr, 49. Hykš Martin.

Turnaj odpadlíků (64): 1. Bauer Pavel, 2. Drtil Pavel, 3. Křivánek Radek, ...9. Ottel Miroslav, Poživil František, 17. Pavel Milan, Vlček David, 49. Vystavěl Květoslav.

Střípky z Itálie

Krátce před konáním turnaje vyšel v Itálii zákon o zákazu kouření na veřejnosti. I přes hrozící vysokou pokutu, si většina našich kuřáků cigárko neodepřela a potahovala potajmu někde v koutku.

Při dopolední procházce do města si nechali někteří naši hráči udělat horoskop. Všem to vyšlo vcelku příznivě až na "Itala" Josku Dlaba: čára života byla dlouhá, ale…"bude se ženit!" prý.

Výborného výsledku dosáhl i Triple mix Černohorská, Schwertner, Vlasák, když mezi jinými porazil i Triple mix mistrů Evropy (Suljovič, Protega, Čužič) a skončil nakonec čtvrtý.

Za celou dobu pobytu se nedostalo na tradiční italskou specialitu - špagety. Možná to bylo tím, že majitelkou hotelu ve kterém naši spali byla Češka! Zajímavé bylo i to, že prakticky nikdo zde nepil pivo. Pro tentokrát ho nahradilo víno…

Problémem, který se nám daří úspěšně exportovat z našich turnajů do zahraničí, se stává donášení občerstvení do sálu, kde se běžně obsluhuje. Po prvotním upozornění už později personál pití donesené "z vlastních zdrojů" ze stolů jednoduše sbíral a odnášel…

V hlavní soutěži byly v jednu chvíli (mezi poslední 32) u terčů, pěkně vedle sebe k vidění zajímavé dvojice: Schwerner - Rodriquez, Dlab - Pein, Drtil - Suljovič. Všichni hráli skvěle a všichni naši šli doleva.

Nočního života si hráči v Itálii příliš neužili. Soutěže končily po půlnoci a třeba v sobotu se hrálo již od 10 hodin. Jako poznávací turistika jsou šipky sportem naprosto nevhodným.

 

11.04.2002 - ČTK

Srb má konkurenta ve volbách předsedy ČSTV

Vladimír Srb už není jediným kandidátem na funkci předsedy Českého svazu tělesné výchovy. Na sobotní volební valné hromadě v Nymburce bude jeho soupeřem Vladimír Boháč, předseda Liberecké sportovní a tělovýchovné unie a předseda představenstva Sportovního areálu Harrachov.

Osmapadesátiletý Srb stojí v čele ČSTV od jeho vzniku v roce 1990 a při posledních volbách před čtyřmi lety byl jediným uchazečem o předsednické křeslo. O sedm let mladší Boháč je členem výkonného výboru ČSTV a pracuje v jeho ekonomické radě.

Do devatenáctičlenné exekutivy největší tělovýchovné organizace nově kandidují i předsedové několika velkých sportovních svazů - Karel Gut za hokej, Ivo Kaderka za tenis, Roman Kumpošt za lyžování - a také místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák. O znovuzvolení bude usilovat předseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Obst.

ČSTV v současné době sdružuje 85 svazů a více než 1,3 miliónu členů. V sobotu v Nymburce by pod jeho střechu měly být přijaty lakros a šipky.

V minulém roce dostal ČSTV ze státního rozpočtu více než 931 miliónů korun a dalších 623 miliónů získal z vlastních zdrojů, především ze Sazky, v níž je hlavním akcionářem.

 

08.04.2002 - ČAKS-AŠA (Zdeněk Vylíčil)

Finálový turnaj Českého poháru vyhrála Trefa 21 Chrudim

Úpický týden Radiokingu byl o víkendu zahájen finálovým turnajem nejlepších týmů Českého poháru 2001-2002. Organizací byla pověřena trutnovská firma W Sport, která společně s úpickým šipkařským klubem Republika, připravila pro dvě stovky účastníků bezproblémový a příjemný turnaj.

Největším problémem se stala, jak při slavnostním zahájení vzpomněl starosta města ing. Zdeněk Peterka, špatná spolupráce pořadatelů s Krakonošem. V samotném úvodu proběhlo za asistence mažoretek dramatické rozlosování, tentokrát bez nasazování papírových favoritů a v půl jedenácté byly na šestnácti terčích rozehrány úvodní zápasy. Nepřinesly žádné větší překvapení, přestože se třeba naprosto hladká prohra DC Mladé Buky s Trefou 21 Chrudim nečekala. Obrovskou tahanicí o vítězství byly především zápasy Tajfun Havlíčkův Brod s ZIPPO Chlumec (nakonec 8:10), ale hlavně 7,5 hodiny trvající duel Formanských dravců Jihlava s DC Brooklyn Kaplice. Do druhého kola tak postoupili všichni favorité. Ale už v osmifinále šlo do tuhého. A začal úřadovat nemilosrdný los. Jeden z výborných týmů Západočechů ADAK Mírová a Bunda tým A Starý Klíčov musel domů. O tom, že to byla právě "Bunda" rozhodl dramatický, naprosto vyrovnaný zápas (10:8) Druhé kolo vystavilo překvapivě stopku i dalšímu ze čtveřice ze Západu Čech DC Fanda Sokolov. Postarali se o to hráči SK Hrádek . I tady o výsledku rozhodovalo až v závěrečných dvou zápasech (8:10)

Poslední sobotní zápasy svedly proti sobě šest předem favorizovaných týmů a dvě překvapení. Kvalitou hry zcela jistě předčasné finále, to byl zápas loni třetí Bryčky Č. Budějovice a druhým celkem poháru a mistrem ligy Trefou 21 Chrudim. Východočeši byli tentokrát štastnější a po výhře 10:7 postoupili do semifinále. Spolu s nimi i obhájce loňského prvenství Adak Mírová, ŠK Staroholická Holice tým, který nikdo mezi touto elitou nečekal - DC Brooklyn Kaplice (v zápase, který končil více jak hodinu po půlnoci porazil 10:9 SK Hrádek) V neděli si Kaplické podal obhájce celkového prvenství ADAK Mírová, a po výhře 10:1 čekal na finálového soupeře. ŠK Staroholická nebyl bez Jiřího Učíka, který nemohl v neděli přijet, pro Trefu 21 tak silným soupeřem jak se čekalo - 5:10.

Repríza loňského finále tak mohla krátce po poledni začít. Bohužel to ani zdaleka nebyl ten dramatický zápas z loňského roku. Od samého počátku nenechali chrudimští nikoho na pochybách, že to s cestě za celkovým vítězstvím myslí vážně. Adak neměl sílu vzdorovat a podlehl nakonec "surových" 10:2. V zápase o místo třetí už naopak nenašel motivaci DC Brooklyn a podlehl ŠK Staroholická 3:10. Na Evropský pohár družstev FECS do chorvatské Poreče tak Trefa 21 získala hned dvě nominace. Za vítězství na MČR týmů do soutěže "B" a za prvenství v Českém poháru do "A".

Výsledky Českého poháru 2001-2002 1. kolo: ŠK Ambiente 2000 B Pardubice - DC Bunda team A Starý Klíčov 5:10, Tajfun Havlíčkův Brod - Zippo team Chlumec n. C. 8:10, DC Formanský Dravci Jihlava - DC Brooklin Kaplice 9:10, Drtiči 2000 Olomouc - SSŽ Omni Hradec Králové 10:3, SK Hrádek - DC Löwen Hradec Králové 10:2, Trefa "21" Chrudim - DC Mladé Buky 10:1, DC Marvin Hradec Králové - DC Šilingrák New Brno 10:2, ŠK Střelnice Opava - ADAK Mírová 5:10, DC Rakol Brno - Hradní páni Loket 3:10, Nobody Masters Brno - Fofr šipka team Chrast 4:10, ŠK Ambiente A Pardubice - DC Bryčka České Budějovice 6:10, 1. ŠK Na Rampě Olomouc - Black Snipers Nové Město p. S. 10:6, volné losy: ŠK Staroholická Holice, Country Cowboys A Humpolec, DC Fanda Sokolov DC Frogs Žabčice. Osmifinále: Trefa "21" Chrudim - Country Cowboys A Humpolec 10:1, Zippo team Chlumec n. C. - DC Bryčka České Budějovice 2:10, DC Marvin Hradec Králové - 1. ŠK Na Rampě Olomouc 10:5, DC Brooklyn Kaplice - Fofr šipka team Chrast 10:5, ADAK Mírová - DC Bunda team A Starý Klíčov 10:8, ŠK Staroholická Holice - Hradní páni Loket 10:6, DC Fanda Sokolov - SK Hrádek 8:10, Drtiči 2000 Olomouc - DC Frogs Žabčice 10:2. Čtvrtfinále: SK Hrádek - DC Brooklyn Kaplice 9:10, ADAK Mírová - Drtiči 2000 Olomouc 10:7, DC Bryčka České Budějovice - Trefa "21" Chrudim 7:10, ŠK Staroholická Holice - DC Marvin Hradec Králové 10:4. Semifinále: ŠK Staroholická Holice - Trefa "21" Chrudim 5:10, DC Brooklyn Kaplice - ADAK Mírová 1:10. O 3. místo: DC Brooklyn Kaplice - ŠK Staroholická Holice 3:10. Finále: Trefa "21" Chrudim - ADAK Mírová 10:2.

 

08.03.2002 - ČAKS-AŠA

II. Mistrovství ČR Unie šipkových organizací

Úpický Městský sál je jako stvořený pro soutěže, na které se sjíždí okolo dvou set účastníků. Příjemné prostředí, výborné jídlo a nezbytné organizační i technické zázemí fungovalo také při 2. mistrovství Unie šipkových organizací mužů a žen, které se zde uskutečnilo v sobotu 2. března.

Samotné soutěži předcházela pečlivá příprava pánů Krejzy a Staňka, kteří byli zodpovědní za nominace jednotlivých organizací. Přestože se několik hráčů, kteří měli podle stanovených pravidel na nominaci nárok omluvilo a bylo nahrazeno dalšími podle aktuálních žebříčků, na kvalitě turnaje to rozhodně neubralo. Navíc většinou nešlo o hráče z čelních pozic. Z těch nejlepších jsme postrádali prakticky jen Ditu Ševčíkovou, Mariku Benešovou, Romana Benischka, Jardu Procházku, Martina Rypára a Zdeňka Jíšu...

Klasická pětsetjednička se tentokrát hrála na tři vítězné legy. Obavy pořadatelů o to, aby se soutěž příliš neprotahovala, vzaly brzy po začátku za své. Už od prvních kol bylo evidentní, že zde prakticky není slabých soupeřů. Muži "zavírali" už od počátku zpravidla do 10. kola a postupem času se tato hranice rychle snižovala. Poslední třicítka hráčů se pak pohybovala prakticky v rozmezí 5. - 7. kolo. Ženy pochopitelně tak rychle nehrály, ale ani jejich soutěž se příliš nezdržovala a tak už krátce po půl osmé večer byla jména vítězů známa. Kamila Straková (D.C. Zákeřňáci) a Martin Kadlec (Esotronik Medvědi Žatec) potvrdili své vedoucí pozice z žebříčků a odnesli si po zásluze poháry pro nové Mistry republiky. I na další přední místa se prosadili hráči nominovaní ČŠS.

Kdybychom chtěli poměřovat "úspěšnost" jednotlivých reprezentací (ČAKS-AŠA a ČŠS) můžeme říci, že z pohledu prvních šestnáctek byla situace poměrně vyrovnaná. U mužů je to dokonce rovných 8:8 (ženy 9:7), ale při pohledu na stupně vítězů je evidentní, že žebříček ČŠS bude asi objektivnější (alespoň co se špičky týká). Zdá se, že rozhodnutí SDK ČAKS-AŠA o zásadní změně bodování turnajů započítávaných do žebříčku, bylo skutečně nutné a přichází v hodině dvanácté (nebo spíš po ní). Zatímco u ČŠS odráží (soudě podle sobotních výsledků) žebříček skutečnou kvalitu jednotlivých hráčů, v žebříčku ČAKS-AŠA určuje pořadí do značné míry množství odehraných turnajů a "síla" daného regionu. Řada vynikajících hráčů na předních místech díky špatnému systému bodování fakticky chybí...

Zatímco se minulá společná mistrovství UŠO vyznačovala napjatou atmosférou a až nezdravou rivalitou, proběhlo 2. mistrovství jednotlivců v naprosto pohodovém duchu. K vidění byla řada zajímavých zápasů, kdy o vítězi a tím i postupu rozhodovala ona proslulá "tečka". A jen zcela ojediněle se hrály legy, ve kterých by jeden soupeř utekl druhému tak, aby měl opravdu dostatek času na zavírání. V drtivé většině, a zápasy nejlepších nebyly výjimkou, rozhodovaly v samém závěru opět pevné nervy, jistá ruka a v neposlední řadě i zápasová zkušenost. Určitě by o ní mohla vyprávět třeba Renata Pastyříková, které už na boj o medailové místo prostě došly síly. Stejný osud potkal ostatně i Zbyňka Ledvinku, který ve velkém stylu doslova smetl několik posledních soupeřů, včetně Martina Kadlece v prvním finále (3:0). Pak se však cosi zlomilo, a přestože po naprosto vyrovnaném boji, odešel nakonec s porážkou 3:2. I takové jsou šipky. Přejme si, aby se podobných turnajů, jakým byl ten v Úpici hrálo do budoucna co možná nejvíce.

 

25.02.2002 - ČAKS-AŠA (Jarda Beňuš)

Světové šipky a my: EDU Ranking v krásné Budapešti

První EDU Ranking v roce 2002 nás zavedl do překrásné Budapešti. Po republikovém turnaji v Krnově byli nominováni tito šipkaři - za muže Tomáš Holub s Alešem Morávkem a za ženy Gerda Adamovicová. Jako tlumočník nás doprovázel Pavel Abelovský a o všechno ostatní se starala moje maličkost. V pátek 25. ledna naše malá výprava z Čech přijíždí okolo 17. hodiny do místa konání turnaje. Jako již po několikáté se celý turnaj koná v herně s dlouhým názvem: Contact Western Billiard Dart Centrum. Ti, kteří tu ještě nehráli byli překvapeni co se dá s bývalou tovární halou udělat.

Již tradičně proběhl v pátek Warm-up. Z našich se nejlépe umístil Tomáš Holub - 4. místo z pěti desítek šipkařů a šipkařek. Páteční turnaj se hrál na 16 Löwenech z roku 1990, jejichž technická zdatnost byla hrozná. Večer jsme ukončili okolo půlnoci. To abychom měli dost času se na sobotu dobře vyspat.

Soutěže jednotlivců začaly pro muže v 10.00 a pro ženy ve 13.00 hodin. Losované dvojice se hrály až od 17.00 hodin. V 99 členném poli mužů nechyběl ani mistr světa FECS Mensur Suljovič, Martin Peter a mnoho dalších vynikajících šipkařů z osmi zemí. Asi nejlepší los měl z našich hráčů Tomáš Holub, který porazil "věhlasného" Franziho a po dvou prohrách skončil na krásném 17. místě. To mu záviděl především Aleš Morávek, který si zahrál dvakrát a skončil na 65. místě.

Nejlepší hru z naši výpravy předváděla Gerda Adamovicová. Mezi 27 šipkařkami z šesti zemí se dokázala prosadit. Po celou dobu hrála dobře, a dost nešťastně prohrála o vstup do finále pravé strany s mladou Maďarkou. A situace se opakovala i na straně levé. Opět prohrála zápas o finále levačky a opět s Maďarkou (ta nakonec skončila druhá). Prostě jí chyběla ta pověstná troška štěstí, co člověk potřebuje na zisk poháru.

Po skončení soutěže jednotlivců následoval turnaj losovaných dvojic. Hráči byli rozděleni do dvou skupin a to "A" (ti lepší) a "B" (horší). Do skupiny "A" šli hráči z předních míst žebříčku a na zbytek čekalo béčko. Celkem nás zde bylo 38 dvojic a hrála se 501 MO, každá dvojce na jeden displej. Bojovalo se s velkým úsilím a nasazením, nikdo tomu druhému nechtěl pokazit hru. A když už se tak stalo, nikdo se na druhého nezlobil a přátelsky si po porážce podali ruce. Asi nejvíce štěstí jsem měl já - s partnerem jsme vybojovali třetí, pohárové místo. Ostatní důvod k radosti, jak je vidět z výsledků, už neměli. Po konečném vyhlášení a předaní cen následovala zábava při živé hudbě. Našim do skoku moc nebylo, přeci jen měli vyšší ambice (které se naplnit nepodařilo). Opustili jsme zábavu okolo půlnoci, jen Pavel a já jsme se vrátili do herny, abychom si zahráli kulečník a poslechli kapelu.

V neděli ráno jsme se rozloučili s hostiteli a vydali se na cestu domů. Na okraji Budapešti jsme v obchodním domě utratili poslední forinty za místní speciality. Cesta nám dobře ubíhala a do Hradce jsme dorazili okolo čtvrté odpoledne. Odtud už odjel každý jiným směrem domů poreferovat o dosažených úspěších a neúspěších.

 

16.02.2002 - Domažlický deník

Šipkaři by se neměli bát srovnání

Starý Klíčov - Jedním z nejvěších průkopníků organizovaných šipkařských soutěží na domažlické okrese je Petr Kasper. Bývalý učitel po svém příchodu z Kladna zakotvil coby hospodský ve Starém Klíčově, kde před časem založil v současnosti neúspěšnější šipkařský tým DC Bunda team Starý Klíčov. Nedávno se navíc stal i oblastním sekretářem šipkařské organizace ČAKS-AŠA (vznikla spojením České asociace kompaktních sportů s Asociací šipkových automatů), má tedy o dění na Domažlicku opravdu přehled.

Jak dlouho jsou na domažlickém okrese organizované šipky a jaká je současná úroveň ve srovnání s jinými regiony? "V podstatě třetí rok. Před tím to bylo takové živelné, ale teď už se třetí sezonu hraje regionální liga družstev. Předcházela jí taková půlroční soutěž na zkoušku, při které se to dávalo dohromady." Za tu relativně krátkou dobu je domažlický region a především DC Bunda team Starý Klíčov se svými hráči zapsán tak, že se ostatní šipkaři z republiky naučili respektovat nás i naše výsledky. Třeba na každém z posledních tří velkých turnajů, na kterých se sešla prakticky celá česká špička, někdo z našich zabodoval. Např. Zdeněk Jíša byl na republikovém turnaji čtvrtý, následně vyhrál Megatour, na další republice byl Vlasta Černý druhý."

Kolik je v současné době členů Bunda teamu? "Registrovaných je pětadvacet. Máme i zahraniční posily a silná je už i žákovská a juniorská základna. Ta se sice stále ještě formuje, ale dosáhla hezkých výsledků včetně vítězství Tomáše Fiedlera na mistrovství republiky či umístění hráčů jako Krejsa, Šedivá či Forstová na předních příčkách žebříčku."

A kolik hráčů je na okrese? "Je dvanáct ligových družstev a v každém asi osm až deset šipkařů. To znamamá, že zhruba stovka hráčů je registrovaných v asociaci ČAKS-AŠA. Ale je i řada dalších šipkařů hrajících na turnajích, kteří ale nejsou nikde registrovaní. To znamená ani u nás, ani u Bohemia Dart."

Vaše cesta k šipkám prý byla celkem náhodná... "Při jednom výletě nočními Domažlicemi jsem narazil na šipkový automat. Hra na něm mě zaujala natolik, že jsem začal podobný shánět do své hospody.Ten pak na podzim roku 98 vyvolal zájem u místních lidí, jako jsou Petr Hricko, Jirka Herlík, Robert Olejník a Jarda Badín. A právě nás pět utvořilo základ Bunda teamu. K názvu týmu jsme se inspirovali známým seriálem, sehnali jsme si dresy s podobiznou námi obdivovaného hrdiny. Nejprve to byla víceméně sranda a recese, ale účast na některých turnajích na okrese nás přesvědčila, že musíme i trénovat. Už v roce 99 jsme s Jardou Badínem jeli na náš první regionální turnaj do Karlových Varů, kde nám sice vykradli auto, ale my jsme vybojovali slušné 17. místo. Od té doby se nabalovalo stále více hráčů a my jsme postupně vytvořili další dva týmy. O jejich kvalitách svědčí to, že béčko je spolu s A-týmem na špici regionální ligy, céčko má ambice opustit chvost tabulky a posunout se do jejího středu. Úroveň hráčů na okrese se ale hodně vyrovnala a dnes už v podstatě může kdokoliv prohrát s kýmkoliv. A to dělá šipky ještě zajímavěší."

Co čeká vítěze zdejší regionální ligy? "Pokud bychom vyhráli my, bylo by to naše druhé vítězství v řadě a už by nám zbývalo jen jedno k trvalému získání putovního poháru. Především ale vítěz postoupí na mistrovství republiky týmů. Tam jsme hráli už vloni, ale zaplatili jsme nováčkovskou daň a nepostoupili ze skupiny. Letos bychom ale mohli - tedy pokud postoupíme - uspět lépe."

Jakým způsobem mistrovství družstev probíhá? "Je to turnaj, který se v minulosti hrál souběžně s šampionáty jednotlivců a dvojic. Je to velký pětidenní maraton, kdy spousta hráčů nezůstávala na soutěž dvojic a naopak, takže se tam vystřídaly i dvě tisícovky hráčů. Bylo to dost náročné na pořadatele i kapacity, takže letos poprvé asociace oba turnaje oddělí."

Kdo se může dostat na mistrovství jednotlivců? "Jsou pravidelné místní turnaje, o stupínek výše jsou regionální a ještě nad nimi republikové, kterých je za sezonu pět. Na mistrovství se kvalifikují hráči do čtyřstého místa v celorepublikovém žebříčku, nebo účastníci nejméně šesti velkých turnajů, tedy regionů či republiky. V podstatě je to ale totéž, protože účast na šesti velkých turnajích dostane hráče do první čtyřstovky."

Co je podle vás nejdůležitější pro další rozvoj šipek na okrese? "Chtěl bych vzkázat všem šipkařům na okrese, těm co hrají déle i těm začínajícím, aby se nebáli jezdit na turnaje. Každý týden jsou upoutávky na turnaje v Domažlickém deníku a my rádi přivítáme v lize další družstva. Myslím, že teď se dobře rýsuje vznik nových týmů např. v Koutě n.Š., Bělé i na jiných místech. Je spousta hráčů, kteří hrají dobře, ale nikam nejezdí, protože si sami myslí, že to nestačí. Ale neměli by se bát porovnat s jinými. Případní zájemci se na mě mohou kdykoliv obrátit."